Bilindustrien har kommet langt når det gjelder å bruke tape. Både store og små bildeler festes med tape. Nå kommer også byggebransjen etter, mener fagfolk.

– Fordelen med å bruke tape istedenfor skruer og spiker er at man slipper å få hull i vegger, fliser eller deler på en bil.  Mange av tapene som lages i dag kan tåle svært mye vekt, sier markedssjef Hans Erik Lian i Relekta. Selskapet leverer reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til verksteder og industribedrifter.

Han mener stadig flere får øynene opp for hvor mye som faktisk kan tapes.

– På badet tapes både speil, dorullholdere og hyller. Klebrige taper brukes til å feste tepper, og elastiske taper til å holde på plass ledninger. Skumtape er blitt populært som tettemiddel i dørsprekker og vinduskarmer, sier Lian.

Han tror tape i fremtiden vil få et enda større bruksområde.

– Sammenliknet med lim, er tape mer presis og lager heller ikke noe søl. Når du taper, vet du nøyaktig hvor mye du trenger, sier Lian.

Tåler mye

De fleste har et forhold til gaffa-tape. Den har gjerne fast plass i boden eller garasjen og kan brukes til så mangt. Det er likevel et stort sprang fra gaffa til dagens mest avanserte industritaper.

– Under ideelle forhold kan den sterkeste industritapen ha en strekkfasthet på ti kilo per kvadratcentimeter. Det vil si at en dobbeltsidig tapebit av denne sorten, på størrelse med et cd-cover, kan løfte en vanlig personbil på rundt 1200 kilo, sier Lian.

Dessuten tåler industritapen både UV-stråler, vann, syre og høye temperaturer.

– Styrken og kvaliteten på disse tapene gjør at de kan brukes til langt mer enn å feste bildeler. Her er mulighetene mange, sier Lian.

Den første formen for tape ble laget i 1845, da en tysk kirurg utviklet en type plaster som kunne brukes til å holde sammen sår og kuttskader.

– I hverdagen omgir vi oss med mange tapetyper uten at vi tenker over det. Bare tenk på borrelåsen, den er også en form for tape. Den svakeste formen for tape er post-it lapper, sier Lian.

Miljøvennlig

Det har også blitt mer vanlig å benytte tape med aluminiumsfilm som en erstatning for bly på takkonstruksjoner og som pipebeslag.

– Bly er som kjent ikke bra for miljøet. Når en bøybar tape kan gjøre samme nytten, er det ingen ulemper med å bytte ut blyet med tape. Både rundt og på piper er det vanlig å bruke aluminiumsfilmtape, sier han.

Og skulle man være så uheldig å få hull på hageslangen, er det ingen grunn til å kjøpe ny.

– Det finnes en selvvulkaniserende tape av gummi og silikon. Når den legges på, vulkaniseres den og blir en homogen bit som tetter igjen sprekker. Den kan også tette lekkasjer i kraner og andre koblinger, sier Hans Erik Lian i Relekta.

Leave a comment