-Vi er veldig glade for å kunne presentere dette redskapet i Norge. Ikke bare er det effektivt og enkelt å håndtere, men det bidrar også betydelig til et bedret arbeidsmiljø. Vi har hatt agentur på hammere i 17 år, så dette fletter seg fint inn i sortimentet vårt. Arbeid med tele og dårlig fjell blir effektivt med disse verktøyene.284

Daglig leder Frode Holmeng i Normas er overbevist om at den vibrerende ripperen selskapet nå presenterer, kommer til å gjøre mye for både effektivt arbeide og ikke minst arbeidsmiljø hos maskinførere her i landet. Men ikke nok med det: Dette redskapet også kunne bety redusert slitasje på makinparken, og også derfor virke kostnadsbesparende.

Spennende produkt

-Et spennende produkt, men likevel bare en videreutvikling av for eksempel ripper-kloa som folk kjenner?

-Jo, det er sant. Men det er en del bruksområder jeg vil si den er svært bra på. I forhold til å bruke en ripper-klo på tele, vil dette produktet gjøre en raskere og bedre jobb. Det samme gjelder også om vi ser på dårlige fjellpartier i grøfter, for eksempel. Dette dreier seg altså om en vibrerende ripper produsert av Socomec, og som vi har fått agenturet på i Norge. Vi er veldig glade for det, fordi vi er svært optimistiske når det gjelder produktets gjennomslagskraft i markedet i tiden framover, smiler han.

-Hvorfor tror du markedet kommer til å ta vel imot denne ripperen?

-Dette er et redskap som passer på 21-35 tonns gravemaskiner, og som er et spesialverktøy for rensking av løse og dårlige fjellmasser. Her kan vi snakke om alt fra rensking av tuneller og fjellskrenter ved veier til andre oppgaver som innebærer rensking av fjell som ligger i dagen, og som er av så dårlig kvalitet at man ønsker å rydde opp. Som kjent gjelder det en rekke steder her i landet, og vi har sett at det er blitt stadig sterkere fokus på slike reparasjonsarbeider. Dessuten vet vi at det er under utvikling rippere fra samme produsent som vil passe til mange av de mindre gravemaskinene på markedet, noe som vil utvide kundegruppene vår vesentlig, slår han fast.

Arbeidsmiljø

-Hva gjør disse ripperne, RVS 2100 og RVS 3300 som altså passer til 21-35 tonns gravemaskiner, bedre skikket for jobben enn eksisterende verktøy?

-Det er vibreringen som er hele poenget. Vibreringsverkøyet skaper en energi som forplanter seg til «tannen» som brukes konkret for å rense fjellet. Dermed blir den eneste slitedelen denne tannen som er i kontakt med selve fjellet. Den vil slites ned over tid, men er veldig enkel å bytte. Og siden den er laget av spesialherdet stål, snakker vi heller ikke om hyppige skifter, slår han fast.

Når det så gjelder kombinasjonen av bedret arbeidsmiljø og mindre slitasje på maskinparken, peker Holmeng videre på det faktum at vibrasjonen er fokusert i retning av fjellet. Dermed vil selve maskinen ikke påvirkes nevneverdig av det tøffe arbeidet med fjellet, og det vil heller ikke maskinoperatøren.

-Vi får bedret arbeidsmiljø som i seg selv er veldig positivt, og i tillegg langt mindre slitasje på hver enkelt maskin enn det som ville ha vært tilfellet ved valg av andre løsninger som har vært vanlige i dag, sier han.

-Hvordan er selve ripperen konstruert, for å oppnå den ønskede vibrasjonen?

-Den vibrerende delen har et oppheng i 4 hjørner, som tannen er festet i. Ved en konstruksjon som både er relativt enkel og solid, får man en effekt som ikke har vært mulig på utstyr jeg har sett her i landet tidligere. Derfor er jeg veldig spent på hvordan markedet vil ta imot disse ripperne. At det er behov for det er ingen tvil om, og jeg er helt overbevist om at de som velger å satse for fremtiden, ganske raskt vil merke forskjellene. For det er nemlig ikke bare besparelsene man skal tenke på: Disse verktøyene er langt mer effektive enn tilsvarene hydrauliske løsninger. På den måten jobber man altså inn timer, som igjen kan brukes på andre prosjekter. Så også her ligger det økt inntjening i form av mer rasjonelle løsninger, slår han fast.

Leave a comment