En av de viktigste sikkerhetsfunksjonene på både lastebiler og personbiler er stabiliseringssystemet ESP, som minimerer risikoen for sladd- og velteulykker. Nå lanserer Volvo Trucks et videreutviklet system som tar hensyn til kjøretøyets tyngdepunkt, noe som varierer avhengig av kjøretøyets last.

Sammenligner man ulike typer av transportoppdrag, så varierer tyngdepunktet en hel del. Et eksempel er en grusbil med lavt tyngdepunkt og en betongtrommelbil med høyt tyngdepunkt. Tidligere utgikk ESP-systemet med et kompromiss, noe som nå har blitt endret.

Stabilisering tilpasset lasset

– Med de nye tilpassede ESP-variantene, tar vi hensyn til hvilken type av transport man kjører. Dette gjør at korrektheten av når ESP griper inn blir bedre, noe som fører til en markant økt sikkerhet, sier Carl Johan Almqvist, sikkerhetsdirektør hos Volvo Trucks.

Med de nye tilpassede ESP-variantene, tar vi hensyn til hvilken type av transport man kjører, sier Carl Johan Almqvist, sikkerhetsdirektør i Volvo Trucks.

EPS-systemet får flere ganger i sekundet informasjon fra en rekke sensorer om den aktuelle kjøresituasjonen. Om systemet oppdager at bilen kjøres for fort inn i en sving, reguleres effekten på motoren ned, samtidig som at bremsene aktiveres individuelt for å forhindre at kjøretøyet velter.

Det er ikke uvanlig at man kjører med et lass som har høyt tyngdepunkt i den ene retningen, og deretter kjører tom hjem med et lavt tyngdepunkt. Nå tilbyr Volvo Trucks et system som tar hensyn også til dette. Det finnes nå hele 5 ESP – varianter å velge i og disse favner da de aller fleste typer aksel- og kjøretøykonfigurasjoner, påbygg og tilhengerløsninger.

– Skogstransport er et godt og tydelig eksempel der kjøretøyets egenskaper varierer kraftig da man normalt enten kjører fullastet eller helt tom, noe som alltid har skapt vanskeligheter. Dette har vi nå funnet en løsning på, som radikalt øker sikkerheten, avslutter Carl Johan Almqvist.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *