Conpot

Perfekt gjennomslag på E16 Filefjell

Tidligere denne uken ble gjennomslagssalven avfyrt i Filefjelltunnelen. Grunneier Sigrid Nystuen fikk være med å tenne lunten.

 

 

Mens anleggsfolk, gjester og frammøtt presse fikk vente i ei havarinisje i trygg avstand fra sprengingen, fikk Nystuen bli med skytebasen fram og se hvordan lunten ble tent.

Etter et solid brak, gikk turen fram for å se på resultatet, og der viste en jevn og fin bue seg i taket der det tidligere hadde stått en vegg av stein.

– Dette var veldig kjekt å være med på, og synet av lunta som brann vil jeg huske lenge, sa Sigrid Nystuen, som eier Nystova fjellstue og en stor fjelleiendom på utsida av tunnelen.

Over 900 kilo sprengstoff gikk med for å sprenge ned 400 kubikkmeter med fjell i gjennomslagssalven.

1063031

Grunneier Sigrid Nystuen fra Vang var med og fyrte av siste salven, her avbildet i lag med Sverre Kjos-Wenjum i vegvesenet og Trond Simensrud og Reidar Løvhaugen fra Hæhre.

– Perfekt treff

– Vi vil gratulere Hæhre med gjennomslaget, og det ser ut til at de har truffet perfekt. Det er alltid litt spenning knyttet til hvordan en tunnel vil møtes på midten, men her er det bare å senke skuldrene. Arbeidet med tunnelen har også gått på skinner, og helt etter framdriftsplanen, sa Sverre Kjos-Wenjum, teknisk byggeleder på Filefjelltunnelen.

8,7 ferdig

At Hæhre har gjort ferdig 8,7 kilometer ny vei over fjellet ble også grundig markert.

– At vi på litt over ett år har skriftet masse, fylt opp og etablert nesten ni kilometer ny E16, med grøfter, bruer og uværslys, det er imponerende, og jeg tror nesten det må være rekord for oss i Hæhre, sa prosjektleder Trond Simensrud i Hæhre Entreprenør.

Avdelingsdirektør Kjartan Hove i Statens vegvesen trakk dei store linjene, påpeika den nye vegen sin viktige samfunnsfunksjon.

– Det er klart vi skal gratulere hverandre med god innsats i dag, men de som ikke er her bør gratuleres minst like mye. Det er de framtidige veifarende som skal benytte veien over Filefjell. Det er de som til syvende og sist har den store gevinsten, med en kortere, sikrere og mer rasjonell vei, sa Hove.

Stikkord: