– Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) skryter av alle nye tiltak som skal redusere innkrevingskostnader. Det er mest snakk, sier Senterpartiets næringspolitiske talsmann Geir Pollestad til NTB.

Han har regnet ut at Høyre/Frp-regjeringen det siste året har lagt fram bompengeprosjekter for Stortinget til en samlet prislapp på over 20 milliarder kroner.

– Det er over 2 millioner nye bompengekroner i timen, døgnet rundt. Og dette kommer på toppen av rekorden i bompenger som Solvik-Olsen noterte seg for ved å kreve inn 8,5 milliarder kroner fra bilistene i 2014, sier Pollestad.

– Mislykket morsom

Regnestykket er lagt fram for Samferdselsdepartementet. Beskyldningene om å stå i front for å kreve inn stadig nye bompenger, vil Solvik-Olsen ikke høre noe av:

– Det er åpenbart at Pollestad forsøker å være morsom, men dessverre er han ikke veldig opplysende. Det han protesterer mot her, er jo arven etter Senterpartiets tid i regjering. Pollestad har selv vært forkjemper for alle de bompengepakkene han nå later som han er kritisk til, sier Solvik-Olsen til NTB.

3,6 milliarder fredag

Pollestad påpeker at samferdselsministeren ikke imøtegår selve regnestykket:

– Frp sitter i regjering. De må ta ansvar eller gå ut. Når et parti så til de grader bryter sine valgløfter, er det opposisjonens jobb å påpeke det. Solvik-Olsen benekter ikke de fakta jeg legger fram, men jeg forstår at han ikke vil at velgerne skal få vite om det, sier Pollestad.

Så sent som fredag – på Stortingets siste dag før sommerferien – kom det to nye prosjekter: Riksvei 23 på strekningen Dagslett-Linnes og E6 Helgeland. Her skal det samlet tas inn over 3,6 milliarder kroner i bompenger de neste årene.

Landeveisrøveri

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener Senterpartiets næringspolitiske talsmann Geir Pollestad gjør et mislykket forsøk på å være morsom med et ferskt regnestykke om innkreving av bompenger.

Solvik-Olsen viser til bompengereformen som Stortinget vedtok tidligere denne uka.

– Den vil gi rom for lavere takster og raskere nedbetalingstid. Det kommer på toppen av de gjennomslag Frp allerede har fått for å kutte bompengeandelen i veisektoren, sier han.

– Ingen tidligere samferdselsminister har krevd inn så mye bompenger som Solvik-Olsen, og omfanget vil nå øke ytterligere. Det blir for enkelt for Frp å skylde på Stortinget. I opposisjon omtalte Frp bompenger som landeveisrøveri. Nå setter de norsk rekord, sier Pollestad.

Frivillig

Samferdselsministeren sier at hans parti helst skulle brukt mer oljepenger og ingen bompenger til å bygge vei. Men det er Frp alene om å mene i norsk politikk.

Det er likevel verdt å være med på ferden, mener han.

– I opposisjon oppnådde Frp ingen gjennomslag i bompengesaker. I regjering påvirker vi nesten hvert eneste prosjekt i riktig retning. Det er merkelig å bli kritisert på denne måten, men vi begynner å bli vant til at Pollestad er mest opptatt av å sverte Frp, sier Solvik-Olsen.

Pollestad sier at han ber om mer redelighet.

– Heller ikke Sp er glade i bompenger, men vi har en realistisk tilnærming. Nå må Frp fortelle velgerne at dette får de ikke til. Frp sitter frivillig i regjering der de frivillig sender stadig nye bompengeprosjekter til Stortinget. Nå må de slutte å skylde på alle andre, sier Pollestad. (©NTB)

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *