Conpot

Mye å tjene på valg av riktig dekk

Antall merker og typer av sommerdekk har eksplodert de siste årene. – Velg riktige dekk før du legger ut på bilferien, sier Torleiv Haukenes hos Dekkmann.

Mens dekkprodusenter flest tidligere tilbød tre-fire ulike sommerdekktyper til vanlige personbiler, markedsfører hver produsent nå et titalls ulike sommerdekk. Velger du feil dekk kan det gå utover både lommeboka og sikkerheten.

– I utgangspunktet er større utvalg en bra ting, forutsatt at du velger riktig dekk til din bil og ditt bruk. Dagens sommerdekk er mer spesialiserte enn forgjengerne. En SUV som kjører mest på asfalt trenger en annen type dekk enn en som kjører i terreng. En motorsterk bil trenger et dekk som er konstruert annerledes enn det en bil med liten motor gjør. Og en bilist som kjører lange distanser bør velge et annet dekk enn en bilist som kjører mest i byen, forteller Torleiv Haukenes, produktsjef i Dekkmann.

Kjører du elbil har du mye å tjene på å sko bilen riktig. – Elbiler har andre behov enn biler med forbrenningsmotor, og bruker derfor andre dekk. Uegnede dekk kan føre til at du taper mange kilometer i rekkevidde, sier Haukenes.

Støy, sporing og bensinsluking 

Baksiden av medaljen er at det nå er blitt vanskeligere å velge dekk. Særlig gjelder det de som jakter på billige dekk på nett.

– Hos seriøse dekkforhandlere finner du fagfolk som legger sin stolthet i å anbefale det rette dekket for din bil og ditt bruk. Det er mange fallgruver for de som kjøper dekkene sine på nett. For det første må dekket tilfredsstille kravene i kjøretøyforskriften. Bommer du her vil det straffe seg i neste EU-kontroll. Et ugunstig dekkvalg kan også føre til at bilen både støyer og sporer på asfalten. Tanken kan også bli fortere tom, noe som slår ut på lommeboka, sier Haukenes i en pressemelding.

Stikkord: