Conpot

Utvalg kritiserer Vegvesenet for lite åpenhet

Statens vegvesen får kritikk for manglende åpenhet i en rapport som ble overlevert til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fredag.

Graver-utvalget har spesielt sett på hemmelighold av ulykkesrapportene fra Vegvesenets ulykkesanalyser. Mellom 2005 og 2012 har drøyt 1.500 rapporter om dødsulykker blitt holdt hemmelige.

En gjennomgang VG gjorde i fjor viste at veiforholdene var avgjørende i minst 14 dødsulykker. Flere har kritisert hemmeligholdet og det at disse rapportene ikke har vært tilgjengelige i retten i forbindelse med bildrapssaker.

Utvalget understreker at det ikke har grunn til å tro at rapportene er holdt tilbake for å beskytte mot eventuelle erstatningskrav. Selv om det utvalget har funnet «ikke fremstår som særlig alvorlig, fremstår det likevel som klart uheldig», heter det i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet fredag.

Riksadvokaten foretok en gjennomgang, men kom ikke fram til at det var grunn til å gjenoppta noen saker som hadde endt med dom for bildrap. (©NTB)

Stikkord: