Conpot
  • Kvalitetsdekke

Lønnsomt å bruke kvalitetsdekke

Vår og sommer er høysesong for norske terrassebyggere. Rimelige, trykkimpregnerte terrassebord er favorittvalget, men i lengden både dyrt og vedlikeholdskrevende.

Mer eksklusive alternativer koster mer ved innkjøp. Til gjengjeld har de lavere livsløpskostnader og beholder utseendet mye lengre. Ofte er en lett vårvask tilstrekkelig vedlikehold.

Plattinger og terrasser er fine elementer i uteområder for boliger og hytter. De skaper et fint og stabilt underlag, og en fin overgang mellom innemiljø og utemiljø. Kombinert med rekkverk og beplanting får mange hjem og fritidsboliger fine uteplasser som er skjermet for vær og innsyn.

Men, plattinger og terrasser lever harde liv. Sol, varme, frost, vann, mose og mikroorganismer bidrar til slitasje. De grønne, trykkimpregnerte terrassebordene inneholder mindre miljøgifter enn tidligere, men er til gjengjeld mindre bestandige og varige enn forgjengerne. Det gjelder ikke minst mot sopp og råte.

– Produsentene har grepet fatt i dette og utviklet nye typer miljøvennlige og stabile materialer. Trevirke tørkes, oljes og impregneres på forskjellige måter. Resultatet er materialer som holder seg godt i opp mot 50 år. Personlig syns jeg det beste med de nye materialene er at vi slipper den årlige tidkrevende oljebehandlingen. En vask er stort sett det som trengs for å holde kvalitetsgulv fine, sier markedsdirektør Martin Helle i Optimera.

Helle anbefaler forbrukere å ta ett steg opp fra grønnimpregnert virke og vurdere Møre Royal-materialer. Møre Royal tørkes og royalimpregneres. Det innebærer koking i linolje hvor trevirket blir mettet med olje. Resultatet gir en levetid på rundt 50 år og et miljøvennlig og svært bestandig produkt. En vask i blant og oljebehandling hvert sjuende år bidrar til å holde finishen ved like.

Kebony-virke løfter kvaliteten enda et hakk. Kebony-prosessen tørker også ut hulrom i bordene før impregnering skjer med egen, patentert væske. Dermed når man helt inn til kjernen i trevirket for et enda mer varig resultat. Flere av Kebony-produktene er svanemerket.

Terrasse_4stk_Fra K6NY

En investering

– Vi sier at kvalitetsgulv er en god investering. Kvadratmeterprisen er høyere enn for grønnimpregnert virke, men til gjengjeld får man et større utvalg i farger og overflater, lengre levetid og mye mindre vedlikehold. At det ser godt ut er i seg selv av stor verdi, og i tillegg så kan verdien på boligen øke, sier Helle.

I løpet av 50 år rekker det med ett Møre Royal- eller Kebony-utegulv, mens du må regne med å bytte tradisjonelt grønnimpregnerte gulv 1-2 ganger i løpet av samme tid. Trykkimpregnert virke skal behandles som miljøfarlig avfall og må derfor leveres på godkjente mottak.

– Jobben med å bli kvitt de gamle terrassebordene er derfor heller ikke bare rett frem. I tillegg kommer selvfølgelig behovet for årlig oljebehandling på billig-løsningen, sier Helle.

Utegulvbordene kommer i forskjellige tykkelser og bredder. Sjokktilbudene på grønnimpregnert trevirke er som regel på dimensjonen 21*95 eller tilsvarende, mens 28*120 og 28*145 gir mer solide, varige og penere gulv.

På monter.no har Montér en egen terrassekalkulator som har vært en stor suksess. Her kan forbrukerne selv sjonglere med ulike valgalternativer og finne frem til den kombinasjonen av pris og materialkvalitet som de ønsker.

Denne oversiktstabellen viser noe av utvalget som er tilgjengelig i byggevarehusene.

Materiale Impregnering Holdbarhet/

vedlikehold*

Farger/

struktur

Ca. pris kr

(kvm)**

Vanlig ”grønn”

trykkimpregnert

furu (1. sort)

 

CU (kobber)

 

Opp til 20 år

Oljes/beises

hvert andre år

Grønn, brun

Normal, rillet

114 – 150
Møre Royal

Royalimpregnert

CU (kobber)

Linoljekoking

50 år

Oljes etter 7-8 år

Natur, brun, rød, oker, grå.

Normal, rillet, spor, glatt

 

245 – 290
Varmebehandlet

furu

Varmes til 210OC 20 – 40 år

 

Brun

Normal, rillet, spor, glatt

 

349
Kebony

furu

 

Svanemerket impregnering Ca. 30 år Brun

Glatt/rillet

Fra 426 – 450
Trex

kompositt

Trekapp/sagflis, gjenvunnet tre og plast-emballasje

 

Like fint etter 25 år Brun, grå

Preget trestruktur i overflate

752

* Levetid er avhengig av bruk, konstruksjon, klima, pleie o.a.

** Byggevarekjedene Montér og Byggi. Forbehold om prisvariasjoner/endringer.

Stikkord: