Conpot

Helsfyr trenger høyhus

Det finnes ett hus i Oslo som viser potensialet til høyhus i urban kontekst. Og det er typisk nok ikke særlig høyt. For vi snakker ikke om Postgirobygget eller Plaza, som ingen kan beskylde for å generere pulserende byliv.

Nei, det eneste vellykkede høyhuset i hovedstaden ligger midt på Youngstorget og heter Folketeaterbygningen.

Et lite stykke New York

Hvis du ser på bygningen fra et arkitektonisk synspunkt, er det lett å argumentere for at den burde vært tre ganger så høy for å få rett proporsjoner. Men i et urbant perspektiv er alle de viktigste elementene på plass:

En høy sokkel ned mot gateplan med et rikt utvalg butikker, utesteder, kafeer og svært utadrettet aktivitet.

En kontordel som er iblandet kulturtilbud med Folketeateret inkludert i bygningskroppen.

En masse arbeidsplasser.

Og på toppen av kransekaken: Et offentlig tilgjengelig utested, Stratos, på taket.

Nøkternt sett er dette huset alene den sentrale årsaken til at Youngstorget er hjertet i Oslos uteliv. Den sentrale beliggenheten har mindre å si, det finnes nok av åpne rom i Oslo sentrum som ligger øde og forlatt.

Fra Harlem til Helsfyr

Det er imidlertid ingen grunn til at Folketeaterbygningen skal være alene i om å tilby disse kvalitetene til byen. Og da vi i MAD arkitekter tegnet forslag til utviklingen av Grenseveien 90 ville vi gjøre det samme – bare bedre.

Vi vil høyere opp i luften for å inkludere en betydelig boligdel. I tillegg til å gi plass for en sokkel på hele fire etasjer fordelt over tyve meter fra fortauet. Sammen med en rekke kontorplasser vil dette bidra til å skape et bygg som kan være en generator i jobben med å ta Helsfyr fra kald bilby til et levende sentrumsområde.

20150119_render grenseveien 90 2

Et høyhus muliggjør ikke bare mange boliger eller kontorplasser med et lite fotavtrykk. Vi kan også få en variert og vital miks av ulike programmer på lite areal

Det er langt fra Harlem til Helsfyr. Men New York er ikke bare et eksempel på høyhusets fortreffelighet. Byen er også et stående eksempel på hvordan oppgradert og offensiv tenking rundt nybygg kan ta et område fra å være ugjestmildt og perifert til å bli attraktivt og ettertraktet.

Hovinbyen flyr høyt

Helsfyr er en del av Hovinbyen. Et område som må sies å være Oslos fremste satsingsområde med et omfang som har potensial til å overgå den samlede Fjordbyutviklingen i areal og utbygging.

I nabolaget til Grenseveien 90 er det allerede flere nybygde og renoverte kontorbygg av betydelig størrelse. Flere andre er under planlegging, men det vi mener mangler, er klare ideer om hvordan Helsfyr kan bli til ikke barel by. Men god by.

Høyhus er nøkkelen

Med 29 etasjer som både tilfører en mengde arbeidsplasser samt boliger med suveren utsikt og T-banestasjon på dørstokken, vil et høyhus bidra til å sikre den kritiske massen som skal til for å døgnaktivt liv på gateplan.

Vi ønsker å utforme en modig og vital bygning som forholder seg respektfullt til omgivelsene og tilpasser seg samtidig som den blir et uredd imperativ for fremtidig byutvikling.

Høyden i seg selv er ikke viktig.

Det handler om de funksjonene og den effekten som et lite fotavtrykk med mange etasjer oppå muliggjør. Og for oss er Grensenveien 90 et utmerket eksempel på dette.

MAD arkitekter er et av Oslos ledende arkitektkontorer. Kontoret har de senere årene realisert en rekke storskala byggeprosjekter i Oslo, blant annet Barcode, Sørenga og Nydalen. Flere av bygningene er priosvinnere, og MAD arkitekter er blant annet hedret med Statens Byggeskikkpris og Oslo Bys Arkitekturpris. For øyeblikket er kontoret i full gang med blant annet nytt universitet på Tullinløkka, ny MediaCity i Bergen og Bussterminal på Oslo S.

Stikkord: