Conpot
  • Tromas

Antall registrerte arbeidsulykker øker i bygge- og anleggsbransjen

- Økt fokus på riktig bruk av håndholdte verktøy og HMS, vil kunne bedre ulykkesstatistikken, forteller Geir Humbernes i Tromas AS

Hendelser meldt til Arbeidstilsynet etter aml § 5-2. viser en økning i innrapporterte skader. I 2011 ble det registrert 481 ulykker, mens i 2014 hadde tallet steget til 597 på landsbasis.

Seniorrådgiver Asgeir Winge i Arbeidstilsynet i Trondheim, understreker at tallene viser til antall ulykker i bygg og anlegg, som blir meldt til Arbeidstilsynet av arbeidsgiver.

– Vi vet at ikke alle ulykker blir meldt, og at underrapporteringen kan være omfattende. Undersøkelser og sammenligning av ulike databaser har tidligere gitt klare indikasjoner på at Arbeidstilsynet ikke får registrert alle arbeidsulykker. Alle arbeidsgivere har imidlertid plikt til å melde ifra om alvorlige arbeidsulykker, sier Winge.

Autoriserte kurs øker trygghet

Daglig leder i Tromas AS i Trondheim Geir Humbernes, mener nytteverdien av å tenke sikkerhet på arbeidsplassen er stor. Selskapet tilbyr grunnleggende kurs i verktøyforskriftenes § 555, der målgruppen er alle som bruker håndholdt verktøy.

– Vi har arrangert dette kurset i tolv år nå, og har kurset om lag tusen deltagere igjennom årene. Vi er opptatt av å tilrettelegge en trygg og effektiv hverdag som mulig for profesjonelle brukere og andre interesserte, forteller Humbernes.

Reparerer uten godkjenning

Reparasjon av elektronisk utstyr bør utføres der autorisasjon er tilstede.
Humbernes hevder det finnes mange aktører på markedet som reparerer utstyr uten godkjenning, og stiller seg kritisk til dette.

– Inntrykket er at det selv etter dagens krav, fortsatt utføres denne type arbeid. Folk bør være mer observant rundt dette. Ringvirkningene kan bli store og det skaper utrygghet i bransjen, mener han.
Tromas kan skilte med tjuefem års erfaring på sitt felt og er et offentlig godkjent autorisert elektroverksted.

Gode råd

Faglig leder ved elektroverkstedet hos Tromas Tor Olaf Staven, mener lang erfaring og bred kunnskap i staben er viktig.

– Riktig verktøy til oppgaven er alfa og omega. Flere av våre selgere har fagbrev som snekkere. For oss er det helt naturlig og rådgi kundene våre ved service, kjøp og bruk av alle verktøy, hevder Staven.

Tromas

Bred erfaring: Tromas fyller 25 år i år. Til venstre Thor Olaf Staven og Geir Humbernes.

Annet syn på regler

HMS er i vinden som aldri før, og hos Tromas er også dette høyt prioritert. Staven ser at trendene er merkbare, men at det ikke er like gjeldende for alle.

– Det er tydelig at folk er mer bevisste på sikkerhet, men vi ser at enkelte velger raske løsninger som ikke er optimale å bruke. Det er gode grunner til at verktøy bør være komplett. Sjekk at reparasjonsverkstedet ditt er offentlig godkjent for elektriske verktøy, råder han.

Garantiverksted

Tromas arrangerer også godkjenningskurs for bruk av motorsag og ryddesager. Firmaet har en fartstid på tjuefem år og er det eneste autoriserte Makita verkstedet i Trondheimsregionen. Butikken hos Tromas forhandler og selger produkter fra en rekke kvalitetsprodusenter som Stihl, Fein, Metabo og Zarges, for å nevne noen, og er et garantiverksted for disse merkene.

– Vi har lagt mye ressurser i vår service. Vi opplever at folk flest ønsker en enkel arbeidshverdag og tilbyr våre kunder hurtigservice på 48 timer, sier Humbernes.

Stikkord: