Conpot

Nye hjullastere fra Terex er lansert

Terex lanserer en ny generasjon kompakte hjullastere. De nye modellene er TL80, TL100 kompakte hjullastere, og TL70S svinglaster.

Hjullasterne er utstyrt med dieselmotorer som oppfyller utslippskravene i EU-standarden IIIB (tilsvarer EPA Tier 4 Final standard i USA). Som en del av samme utvikling, er alle de nye hjullastere utstyrt med selskapets egenutviklede styrings- og betjeningssystem.

Peter Hirschel, administrerende direktør i Terex Compact Germany GmbH, forklarer fremveksten av denne nye generasjonen:

– Vi har nå utviklet nesten alle våre hjullastere til et helt nytt nivå. Effekten av de ulike forbedringer er å generere merverdi som våre kunder vil sette pris på, i form av bedre ytelse og utstyr som er lettere å bruke – nye motorer, forbedret drift, og den nye designen. Dette fører til økt driftseffektivitet og produktivitet.

Motor

De nye motorene har redusert drivstofforbruket og slipper ut vesentlig færre skadelige stoffer enn tidligere modeller, uten kompromiss i ytelse. Alle tre hjullastere har en vannkjølt 4-sylindret turbodieselmotor med ladeluftkjøling, samt et system for kjøling og resirkulering av eksosgass. Det er et klassisk tilfelle av «downsizing» – oppnå samme eller økt ytelse, men med redusert slagvolum.

På et turtall på 2200 rpm, genererer den nye 2,9 liters motoren 45 kW (61 hk) for TL70S og TL80 hjullastere og 55,4 kW (75hp) for TL100 hjullastere. Motoren har elektronisk styrt høytrykks common rail innsprøytingssystem og produserer maksimalt dreiemoment på mellom 240 Nm (ved 1600 rpm for TL70S og TL80) og 300 Nm (for TL100). Dreiemoment som oppnås er høyere enn for forgjenger modellene og drivverk komponentene er mer effektiv.

Motorene trenger ikke diesel partikkelfiltre, noe som reduserer vedlikeholdskostnader. Filtre kan imidlertid monteres på et senere tidspunkt. Motordekselet er nytt og annerledes fra tidligere modeller. Ventilasjonsåpningene i det nye designet er 20 % større for bedre ventilasjon og for optimalisert motorkjøling.

Terex_wheel loaders_generation 2015_TL70S

Selskapets egenutviklede Terex Smart Control

Den andre store endringen i forbindelse med disse hjullasterne er et helt nytt styrings- og betjeningssystem som er utviklet av Terex med innspill fra brukere. Terex Smart Control (TSC), kombinerer ny styringselektronikk med en nydesignet joystick- og instrumentdesign.

Ideen bak TSC er å forbedre effektiviteten. Med en konfigurasjonsinnstilling som er optimal for bruksområdet sparer føreren tid og er bedre i stand til å fokusere på oppgaven.

Økt arbeidskomfort bidrar også til at føreren kan få utført jobben mer effektivt. Programvaren gjør det mulig for føreren å stille inn funksjoner som for eksempel lastdempingen etter egne ønsker og behov. Et eksempel er valgfritt Bomdempingen. Navigeringen gjennom menyene til alle funksjonene skjer via fliser, slik man er vant til fra smarttelefoner. Dermed trenger man så å si ingen tilvenningstid for å bli vant til denne intuitive nye ordningen.

Ny design på betjeningselementene

Betjeningselementene som joysticken og bryterne har også blitt redesignet. Resultatene er forbedret ergonomi og grepsfølelse. En bedre total følelse, med alt lettere å håndtere. Flere funksjoner er integrert i joysticken, slik at de kan velges direkte, for eksempel den tredje elektroproporsjonale styrekretsen for styring av arbeidsredskapene. Det nye tastaturet dekker de viktigste laster funksjonene og de ekstra store knappene er enkle å betjene, selv med arbeidshansker. De nye løsningene gir merkbart bedre håndtering og betjeningskomfort, og dermed mer nøyaktig, raskere og mer smidige arbeidsbevegelser som bidrar til økt ytelse.

Terex_wheel loaders_generation 2015_TL80

Fire uavhengige tilleggsstyrekretser

Det hydrauliske systemet sikrer at arbeidssykluser er nøyaktig og rask, med kraft levert jevnt og smidig. Alle tre hjullasterne tillater at føreren kan kontrollere arbeidsredskaper via så mange som fire ekstra hydraulikkstyrekretser, som opererer uavhengig av hverandre. Disse inkluderer, for eksempel, et bredt spekter av skuffer, gafler og en rekke arbeidsredskap. Ved hjelp av et hurtigfeste system kan disse lett skiftes fra førerhuset basert på en to-hånds operasjon.

Enklere service og vedlikehold

De elektriske komponentene er lettere tilgjengelig, noe som er viktig hjelp i forbindelse med service og vedlikehold. Alle releer og sikringer kan nås inne i førerhuset og serviceluken kan åpnes uten verktøy.

De kompakte hjullasterne fra Terex byr kundene på en kombinasjon av høy ytelse og presis, fintfølende styring. Det gjør dem til driftsøkonomiske anleggsmaskiner selv for komplekse byggeprosjekter.

Terex_wheel loaders_generation 2015_CutOut

Stikkord: