Conpot

Norge bør lære av Sveits

Yrkesfag sto øverst på agendaen da INSEAD-professor Paul Evans og Adecco-konsernsjef Anders Øwre-Johnsen presenterte et felles forskningsprosjekt.

Forskningssamarbeidet Global Talent Competitiveness Index (GTCI) sammenligner 93 ulike land, deriblant Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom INSEAD, Adecco Group og HCLI. I rangeringen havner Norge på en samlet 11. plass, bak Sverige og Danmark. Ett av områdene Norge kan bli bedre på, er nettopp yrkesfag.

– Det er veldig moteriktig blant unge å ville bli ledere og innovatører. Alle vil ha universitetsutdannelse, men de begynner ofte ikke å tenke på hva de faktisk skal jobbe med før de er ferdige med studiene, sier INSEAD-professoren.

Må satse på yrkesrettet utdanning

Ifølge Statistisk Sentralbyrå vil Norge mangle 90 000 yrkesfaglig utdannende i 2035. Det bekymrer Øwre-Johnsen.

– Vi vil ikke klare å dekke dette behovet med utenlandsk arbeidskraft alene. Vi må snu den unge generasjonens oppfatning av yrkesfag, slik at flere velger denne retningen. Ikke alle vil trives med en femårig utdanning og en livslang karriere bak et skrivebord. Vi må vise barna våre hvilke muligheter som finnes med en yrkesfaglig utdanning, sier han.

Evans mener at Norge bør se til Sveits for å løfte de yrkesfaglige retningene.

– I Sveits begynner barna å tenke på fagretning fra de er 12 år gamle. Senere har de mange overgangsmuligheter mellom yrkesfaglig og akademisk utdanning. 50 % av den sveitsiske regjeringen består av folk med yrkesfaglig bakgrunn. Her har Norge mye å lære, mener han.

Stikkord: