Conpot
  • Audronė Kužmarskytė

HMS – Man har alt å vinne og alt å tape

Instant Norge AS har hatt stor suksess med sine nettbaserte kurs, med over 1500 kursdeltakere så langt. De tilbyr kurs i blant annet bruk av lift, stillas, fallsikringsutstyr og montasje av modulbygg.

I løpet av våren lanserer Instant Norge AS tre nye HMS kurs. Disse kursene er generelle, og vil være aktuelle både for de som jobber i byggebransjen, og for andre. Først ut er kurset «HMS for ledere», som allerede er tilgjengelig på www.brukerkurs.no .

Daglig leder i Instant Norge AS, Audronė Kužmarskytė, understreker at dette er et kurs for alle ledere, uansett hva slags virksomhet de leder og hvor mange arbeidstakere de har ansatt.

– Jeg har selv tatt kurs i HMS for ledere, men følte at kurset var veldig generelt og lite håndgripelig. Jeg satt igjen med en bunke dokumenter med lover og regler, men jeg visste ikke hvordan jeg skulle gripe det fatt. Hva skulle gjøres når, og av hvem? sier Kužmarskytė

Praktisk tilnærming

Hun mente derfor at det var et behov for et HMS-kurs som fortsatt er like grundig som øvrige HMS-kurs, men som hadde en mer praktisk tilnærming. Derfor utviklet Instant Norge et kurs for ledere som blant annet inneholder en steg-for-steg guide til hvordan man skal gå frem med utviklingen av et HMS-system.

I løpet av kurset får man forklart enkelt og tydelig hva som må iverksettes og dokumenteres i virksomheten. I tillegg presenteres informasjon om hvilke lover og forskrifter som gjelder for ledere og arbeidsplasser, hva disse innebærer og hvilket ansvar man har som leder for å iverksette tiltak.

Lovpålagt

Å ha opplæring i HMS er et lovpålagt krav for alle ledere.

– Men det er ikke bare viktig å kunne HMS for å blidgjøre Arbeidstilsynet. Et godt HMS-system vil kunne gjøre virksomheten tryggere, bedre og mer økonomisk. Å reparere er nesten alltid dyrere og vanskeligere enn å forhindre en skadelig situasjon fra å oppstå. Og det er det som er kjernen her: å benytte HMS-systemet til å kontinuerlig forbedre virksomhetens helse, miljø og sikkerhet, avslutter Kužmarskytė.

Stikkord: