Conpot

Forenklede byggekrav på plass

Nesten 11 måneder etter at moderniseringsministeren varslet en forenkling av byggekravene for boliger, er den nye forskriften klar. Det lempes på de tekniske kravene til universell utforming.

Statsråd Jan Tore Sanner (H) understreker likevel at kravet om universell utforming av boliger ligger fast.

– Men det har over tid blitt for mange tekniske krav som gjør boliger dyrere. Særlig for små og typiske førstegangsboliger er forenkling viktig, sier Sanner i en pressemelding torsdag og legger til:

– Vi trenger å bygge flere og rimeligere boliger slik at det blir enklere å komme inn på boligmarkedet.

Unntak

Det innføres unntak fra tilgjengelighetskravene for halvparten av ett- og toromsleiligheter under 50 kvadratmeter.

jan tore sanner - sidebilde

– Vi trenger å bygge flere og rimeligere boliger slik at det blir enklere å komme inn på boligmarkedet, sier Jan Tore Sanner.

De nye reglene gjelder fra nyttår. Blant endringene er at terskelen for hvilke dører som må ha automatisk åpning, heves. Det innebærer en besparelse på 20.000-30.000 kroner per dør, ifølge departementet.

Ramper og atkomstveier kan bli noe brattere, og det lempes på krav om universell utforming av uteareal ved småhus. Krav om sikring av glassflater mot balkong blir derimot skjerpet.

Kritisk, så fornøyd

Både Pensjonistforbundet og Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) har vært kritiske til den varslede reduksjonen i kravene. Når resultatet foreligger, er FFO likevel fornøyd.

– Departementet opprettholder krav som er helt avgjørende for at vi skal få tilgjengelige boliger. Her har Sanner lyttet godt og hatt dialog med organisasjonene og fagfolk, og vist forståelse for konsekvensene av å redusere kravene for mye. Vi er glad for at vårt arbeid har ført fram til en akseptabel løsning, sier generalsekretær Liv Arum.

For hennes organisasjon er det særlig ett krav som har vært viktig å beholde.

– Snusirkelen på 150 cm beholdes. Det en stor seier for oss, og det er verdt å feire, sier Arum. En slik sirkel gjør at det er plass til å manøvrere blant annet rullestoler. (©NTB)

Stikkord: