Conpot
  • Sjøgata i Bodø

Ville vise kjærlighet til Sjøgata i Bodø

Da MAD arkitekter tegnet forslag til hus i Sjøgata i Bodø, bestemte de seg for å gjøre det lille ekstra

Det er latterlig enkelt å bygge et hus. Du strør ut noen søyler av armert betong. Oppå der plasserer du et sett dekker av mer armert betong. Før arkitekten til sist blar gjennom katalogen av fasadematerialer, spør utbygger om hvor mye penger hun kan få med seg til butikken, og så klistrer hun opp det fineste trevirket eller murverket hun får kjøpt. Ferdig.

Les også: Ønsker å skape en metropol av Moss

Men er det så enkelt?

– Det kan i alle fall virke som om det er så enkelt når vi ser på leilighetsbygg og kontorlokaler som popper opp rundt omkring i Norges land. Men det finnes handlingsrom utenfor denne helt basale modellen. Og da vi tegnet forslag til hus i Sjøgata i Bodø, bestemte vi oss for å vise at det er mulig å få til noe mer enn den enkle oppgaven det er å plassere et gitt antall kvadratmeter bolig på en gitt tomt, forteller Kyrre Sundal i MAD Arkitiekter.

Sjøgata i Bodø 2 (2)

– i vårt prosjekt har vi forsøkt å spille videre på Bodøs maritime arv og nordnorsk kystkultur ved å skjele til de klassiske pakkhusene, sier Sundal.

Det handler om finstemt tilpasning av uterom, både de offentlige i byen og privat for de fremtidige beboerne. Om forholdet til den eksisterende bebyggelsen og en videreføring av arv og historisk identitet. Om å skape noe vakkert og levende som ikke bare er nyttig og lønnsomt, men som har en skala og et uttrykk som setter Sjøgata i sammenheng med andre ambisiøse og fremoverlente byggeprosjekter i Bodø akkurat nå.

Les også: Rehabiliterer verneverdig brannstasjon i Trondheim

I stil med kystkulturen

– Med vårt prosjekt har vi forsøkt å spille videre på Bodøs maritime arv og nordnorsk kystkultur ved å skjele til de klassiske pakkhusene. Vi har også gitt bygningene en størrelse og en fremtoning som gjør at de passer fint inn i byen slik den står, og vi viderefører den nåværende skalaen fremfor å skape et brudd, sier Sundal videre.

Sjøgata i Bodø

– Butikkarealer i første etasje, et par etasjer næringsarealer for å få en blandet bruk, gode takhager og fleksible, robuste løsninger for fremtidige leietagere er kvaliteter vi arbeidet hardt for å inkludere i prosjektet. Men det aller viktigste for oss, var å bidra til et bo- og bymiljø der folk ganske enkelt liker å oppholde seg. Og kanskje en gang i blant stoppe opp og tenke: «Det der ble faktisk ganske fint».

I stedet for det den følelsen som ofte dukker opp i møtet med nye leilighetskomplekser, nemlig det resignerte «jaja, det ble her som andre steder, det var vel ikke annet å vente».

Stikkord: