Conpot
  • Trondheim Murservice AS

Gammel prakt gjenoppstår

Fasaden på den gamle bygården i Olav Tryggvasonsgate i Trondheim, hadde flotte murpaneler var i dårlig stand. Iherdig innsats gjør at bygget gjenoppstår i ny prakt.

Prosjektinformasjon:

  • Murarbeid: Trondheim Murservice AS
  • Byggherre: E C Dahls Eiendom AS/ Entreprenør AS

Murgården fra 1905 står midt inne i Trondheims trebebyggelse. Gjennom årene er den staselige fasaden blitt skadet og huseieren ønsket å delvis føre fasaden tilbake til opprinnelig stand.

– Dette er en virkelig morsom jobb hvor vi får utfordret oss selv og håndverket. Her er det mye detaljer og løsninger som det er lenge mellom hver gang vi er borti, forteller prosjektleder Øystein Alstad i Trondheim Murservice AS.

Støpte paneler

Murfasaden har mange paneler og mye utsmykking. Mange av panelene var i dårlig stand og måtte støpes på nytt.

– Vi har fått god hjelp fra Weber til å finne fram til en spesiell prydbetong på dette prosjektet. Det er en mørtel som ofte brukes til statuer og lignende. Fordelen er at den er veldig fin og flyter ut i de fine detaljene i panelene. Samtidig blir den sterk nok til å holde i mange år, sier han.

qgihxyuvfxgrnn0qdcbk

Øystein Alstad med silikonformer som ble støpt på veggen. Deretter ble formene rettet opp før de ble brukt til å støpe nye paneler til fasaden.

Noen paneler var nesten hele. Disse ble det tatt avstøpning av med silikon. Silikonformene måtte være tykke for å tåle å bli brukt til støping, derfor har det tatt mange uker før formene tørket.

– Etter avstøpning har vi gått over og fylt inn formene der panelet var ødelagt. Så er det laget nye paneler og detaljer som er festet på veggen, sier han.

Symmetrisk

Tidligere har fasaden på bygget hatt en balkong på den ene siden. Huseieren ønsket å bygge om slik at fasaden ble symmetrisk.

hp9jempibsz4na1kxisb

De fleste panelene på fasaden er laget på nytt fordi de gamle var skadet.

– Det gjorde at vi måtte bygge om mesteparten. Blant annet var det ikke paneler med utsmykking på den siden hvor balkongen hadde vært. Der måtte vi støpe opp helt nye paneler, forteller han.

Også gesimser og utspring på fasaden har de vært nødt til å rekonstruere og nyskape flere steder på fasaden.

– Slike utfordringer er morsomme og gir inspirasjon til andre prosjekter. Dette er det mest spesielle prosjektet jeg har vært borti så langt, forteller Øystein Alstad i Trondheim Murservice AS.

zglxu0t1v72qwcicksmn

Øystein Alstad (t.h) i Trondheim Murservice AS og Åge Eidsæther i Weber har samarbeidet om å finne fram til riktig mørtel for panelen på den gamle fasaden.

Stikkord: