Conpot

Linjestrekk langt fra folk

Conpot dykker i arkivene og kom over denne interessante saken om Valter Wickstrøm & Sønn i Vestre Jakobselv. Les saken fra 2010 om Tor Mietinen og Kjell Reidar Wickstrøm som jobber med sette opp det som skal bli et linjestrekk kilometervis fra folk.

Finmark2

Både fundamentering og støtte er viktig når stolpene skal på plass.

– Vi er absolutt et spesialfirma. Å sette opp det som skal bli et linjestrekk kilometervis fra folk er ikke akkurat så vanlig blant maskinentreprenørene.Men det er altså det vi har spesialisert oss på. Det er en veldig grei jobb, der man styrer seg selv og sin fremdrift.

Tor Mietinen og Kjell Reidar Wickstrøm fra firmaet Valter Wickstrøm & Sønn i Vestre Jakobselv påtreffes kilometervis fra folk, i full sving med å sette opp et linjestrekk for Varanger Kraft AS.

Grunnarbeidet

– Det er viktig å understreke at vi ikke strekker linjene, men sørger for at stolper og traverser og parvise støtteoppsett er på plass. At de er i linje og lodd, og at de er solid fundamentert.

Dette krever virkelig solid konstruksjon, og ikke så rent lite ekspertise fra vår side. Så vi har spesialisert oss på denne jobben, og hadde vel rundt 7 kilometer på plass i fjor også, som skal knyttes til den samme traseen.

I år er det snakk om rundt 8 kilometer, og entreprisen er på ca. 2 millioner kroner. Det er en møysommelig jobb, fordi man må være svært nøyaktig.

– Hvorfor er dette så spesielt viktig i denne jobben?

Firmaet vi jobber i har spesialisert seg på slike jobber, forklarer Kjell Reidar Wickstrøm.

Firmaet vi jobber i har spesialisert seg på slike jobber, forklarer Kjell Reidar Wickstrøm.

– Vi gjør jo grunnarbeidet for det som skal bli en høyspentlinje som skal stå her i massevis av år. Det er utrolig viktig at linja faktisk utgjør en linje, og at alle stolper er i lodd, at traversene er skikkelig vatret opp, og så videre. Det sier seg jo nesten selv, at når man jobber med såpass spesielle ting, må man heve nøyaktighetsnivået ganske betraktelig.

– Når skal dere være ferdig?

– Vi skal ha dette ferdigstilt til 1. september, og det skal gå bra, nikker karene samstemt. De er ikke i tvil om det. Erfaring og samarbeide sørger for at de ikke har noen problemer med å få dette på plass. Men det er nettopp det at man kan styre arbeidsdagen sin litt selv, og at man har to maskiner som samarbeider, som er avgjørende.

Samarbeide

– Se bare på det oppsettet vi har nå: her ser du en dobbeltstople, som bidrar til stabilitet i nettet. Her er det ekstra viktig at vi har alt både i linje og lodd, og når vi har loddet det opp, må vi være svært forsiktige, slik at vi ikke bringer det i ubalanse igjen når vi skal ferdigstille fundamenteringen. Som du ser, har vi da gjort fast den ene maskinen mot stolpen, slik at den sikrer at dette ikke beveger seg i det hele tatt. Da oppnår vi en trygg og god arbeidssituasjon, og kan jobbe oss videre i en jevn takt. Det er viktig at vi får en viss rytme i arbeidet, for dersom det begynner å kjelke seg til, kan det gå mye tid, understreker karene.

– Det er gjennom samarbeidet dere unngår stress?

– Vel, det er jo ikke så my stress her, kilometervis fra folk, humrer de to, som har tatt plass i den transportable ”hvilebrakka”, nemlig en varebil av eldre modell. Her går praten om alt mulig forskjellig, men de setter pris på besøk, selv om de ikke har plass til å invitere folk inn:

Finmark8

Stolpene må være helt på linje.

– De fleste dundrer jo forbi. Og når vi beveger oss vekk fra veien, treffer vi jo ikke et menneske. Så da er det ekstra trivelig at noen tar seg tid til en stopp, understreker de to.

Selv om dette er rett før pinse, og man kunne tenke seg at de fleste ville synes de ikke hadde grunn til å jage seg opp over en deadline som er langt over sommerferien, blir det imidlertid en kort pause:

– Som sagt er det viktig at man henger i stroppen hele tiden, slik at vi har en fremdrift som gjør at vi kommer i mål på riktig tidspunkt. Det er veldig fint å styre sin egen arbeidsdag og sin fremdrift, men det betyr nok kanskje i praksis at vi er strengere med oss selv enn vi ville ha vært dersom det hadde vært en arbeidsplass der en masse folk var i nærheten hele tiden. Her er det bare oss selv vi har å konkurrere med, men det kan være en hard konkurranse, mener de to. Nå er det tid for neste økt, for stolpene som er påbegynt skal være ferdige i løpet av dagen. Slik må det være, om ikke fristen den 1. september skal vokse seg stor og truende i løpet av sommeren…

Best når telen er hardest

– Du vet, vi synes det er best når telen er skikkelig hard. Riktig nok bare når vi skal utpå myra. Men da må det være skikkelig frossent. Hvis ikke, er det ganske enkelt ikke mulig å ta seg fram. Og disse traseene tar jo ikke hensyn til terrenget.

Det er viktig at vi har tele i jorda når vi skal over myrene, forteller Tor Mietinen.

Det er viktig at vi har tele i jorda når vi skal over myrene, forteller Tor Mietinen.

Tor Mietinen og Kjell Reidar Wickstrøm er i sving med et linjestrekk for høyspentlinje på rundt 8 kilometer. Det vil si, de gjør resten av jobben nå. I vinter har det vært ute i flere kuldegrader enn folk ellers i landet vil ønske å tenke på, for å få jobben gjort. De jobber nemlig noen kilometer syd for langs E6 i Øst-Finmark, og legger ikke skjul på at det kan hende de må være ute i skikkelig ruskevær.

Gode maskiner

– Men du vet, de moderne maskinene er jo så gode, at det ikke spiller så veldig stor rolle hvilken temperatur det er. På den annen side er det altså viktig at telen har gått skikkelig i jorda før vi våger oss utpå. Det er overhode ikke mulig å bevege seg i de myrlendte delene av området dersom man ikke har en solid såle av tele under seg. Så i dette tilfellet er altså klimaet en god forbundsfelle, humrer karene.

– Blir det ikke noe hustrig å jobbe i disse traktene? – Tja, vi er jo vant til det, og vet at dette er en av de solide og trygge jobbene som er tilgjengelige. Vi har spesialisert oss på denne typen jobber, og dermed er det jo dette vi gjerne vil holde på med. Det er ikke flust med arbeidsplasser i Vestre Jakobselv, så man er jo heldig som har noe å pusle med, mener Tor Mietinen. Han får støtte av kollega Kjell Reidar Wickstrøm, som mener det er en hyggelig og utfordrende jobb de to har:

– Det krever at man har gjort det før, ja. Dette er et spesialarbeide, der spesielt fundamenteringen av både stolper og de doble forsterkerne gjøres på en fagmessig måte. Vi har som sagt gjort dette til en spesialitet, og kan derfor gjøre jobben temmelig så rasjonelt. Men det er ingen tvil om at det skal ekspertise til, og vi er ganske stolte av å inneha den, smiler han.

Finmark1

Velkommen til ”hvilebrakka”, humrer Tor Mietinen (t.v.) og Kjell Reidar Wickstrøm.

Bra sommer

– Men vi ønsker oss jo likevel en bra sommer. Rundt 18. mai hadde vi jo ganske godt vær her, og dermed var folk frempå og klagde med en gang. Slikt burde man virkelig ikke gjøre, sier en lett overtroisk Tor Mietinen, som synes det er greit å jobbe i 4-5 varmegrader slik det er denne dagen Conpot-avisen er på besøk på vidda. Men karene er så visst ikke fremmed for litt skikkelig sommervarme heller:

– Det er jo ikke akkurat sånn at vi aldeles renner bort i varme her. Og selv om telen er en god hjelper på vinterstid, vil vi mer enn gjerne nyte sommerens gleder også. Selv om vi må gjøre det kilometervis fra folk, smiler Mietinen.

Finmark6

Stikkord: