Den nye bilen til 77-årige sjåfør hos Element og Spesialtransport, Rolf Hansen, er en R560. Han har fått en av Scanias serie Limited Edition-biler. Hverdagen til Rolf er hektisk, men han setter av tid til å møte oss på Fornebu, utenfor Oslo sentrum. Her bygges det leiligheter og næringsbygg, og Rolf skal i dette tilfellet levere betongelementer til et parkeringshus. Undertegnede, en herremann i midten av trettiåra (foret opp på Oste-pop og Cola) plundrer med å komme seg opp på hengeren for å ta bilder av Rolf i arbeid. Rolf derimot, spretter opp uten problemer, som han gjør flere ganger i løpet av arbeidsdagen. Med andre ord er det ikke noe å utsette på formen til 77-åringen.

Kjørt siden 1955

Rolf Hansen (77) og Fredrik Hagen (26) jobber kjempegodt i hop, og interessen for bil og motor er sterk hos begge, da praten veksler mellom rallycrosskjøring og lastebiler.

– Skal i hvert fall ikke gi meg før jeg fyller 80 humrer Rolf, og tilføyer at det har han gitt beskjed om til Geir Arne Andersen, daglig leder og eier av bedriften. Noe undertegnede for øvrig ikke tviler et sekund på, fyren er jo i kjempeform! På spørsmål om hvordan han havnet i transportbransjen skjønner vi fort at Rolf har mange kilometer bak rattet.

– Jeg begynte å kjøre lastebil i 1955 da jeg tok førerkort, siden den gang har jeg kjørt. Har vært innom alt fra tømmer, til grus og nå elementkjøring. Hadde Scania selv før, en Scania 75 Super og en vanlig 75, forteller han.

Spesiallakkering

Inn på tunet ruller Rolfs kollega, Fredrik Hagen, i en Scania R730, den også et skikkelig blikkfang, med fete 8’’ eksosrør over hytta. Han er noen somre yngre enn Rolf, nærmere bestemt 26 år gammel. De to jobber kjempegodt i hop, og det kommer tydelig frem at interessen for bil og motor er sterk hos begge, da praten veksler mellom rallycrosskjøring med Porsche (en av vårt 77-årige intervjuobjekts hobbyer) til motivlakkerte lastebiler. Sistnevnte er det syv stykker av i Element og Spesialtransport, deriblant de to kollegaenes biler. Motivene varierer fra Tor med hammeren til Elvis og Anita Wood (en av Elvis’ «erobringer»), som Fredrik har på bilen sin. Rolf derimot har to lettkledde – og i aller høyeste grad veldreide – damer. Jeg knipser et bilde av hun ene, men blir fort sendt rundt på andre siden av bilen;

– Hun er penere, humrer Rolf, og tilføyer at lakkjobben er gjort av Maretes Garage Art fra Eidfjord. Vi snakker altså rullende kunstverk, både lakk- og utstyrsmessig. Bilene er påkostet, med store motorer, lakkerte detaljer – deriblant hjul, fangere, speil, tandem, verktøyskap, trøstevegger for å henge fra seg lastsikringsutstyr osv. Kort sagt skal sjåføren ha en lett og grei arbeidsplass. Begge de to er godt fornøyd med bilene de kjører for Element og Spesialtransport.

Element og Spesialtransport

Bedriften ble etablert i 1997 og har spesialisert seg på transport av betongelementer og annen spesialtransport. De jobber tett opp i mot sitt søsterselskap Loe Elementmontasje AS, som holder til i samme lokaler. Selskapet drives av Geir Arne Andersen, mens hans bror Rune Andersen driver Loe Elementmontasje AS. De legger ikke skjul på at de er fornøyd med staben sin;

– Ja, veldig fornøyd med de ansatte. Noen tror kanskje at alder er en hindring i vår bransje, slik opplever ikke vi det. Rolf er en veldig positiv kar som er flott å ha med i miljøet. Han gjør en meget god jobb, aldri borte og utrolig sprek. Det samme gjelder for øvrig Fredrik. Vi har lite utskifting av ansatte, forteller Geir Arne og tilføyer at Scaniaene til Element og Spesialtransport består av en stk. R500, to R560, to R620 og to R730.

Tilbake hos de to gutta begynner hengeren å nærme seg tom. Hvert eneste betongelement veier 5,5 tonn, og når de skal løftes bort gjelder det å få festet åkene med klyper ordentlig. Her jobber Rolf og Fredrik sammen i hver sin ende av elementene, og fokuset flyttes fra småprat til sikring, de vet godt at slurv kan få fatale konsekvenser.

– Det er uhyre viktig å følge med, ellers kan det fort gå galt, forklarer Rolf. Noe fotografen tar som en invitasjon til å flytte seg noen meter unna.

Klikk deg inn på Element og Spesialtransports nettsider om du ønsker ytterligere informasjon om bedriften: www.elementtrans.no

Gode kollegaer: Rolf Hansen og Fredrik Hagen leverer betongelementer på Fornebu.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *