Det nye dekket, Michelin X Multi T, erstatter forrige versjon av Michelin XTE3, som med over fire millioner solgte dekk i Europa siden 2007 har vært markedsreferansen.

Michelins nye trailerdekk er forbedret på flere punkter når det gjelder lastsikkerhet, evne til å sikre leveringstider og kostnadskontroll. Det nye dekket har flere fordeler, som redusert drivstofforbruk med 0,7 liter per 100 km (som tilsvarer en årlig besparelse på nærmere 10 000 kroner for en trekkvogn med trailer som kjører 110 000 km), og ti prosent lengre levetid. Dessuten er dekket M+S-merket på dekksiden (mud and snow).

I det europeiske merkesystemet for dekk rangeres det nye Michelin X Multi T-dekket som et av markedets beste i sin kategori etter alle tre kriterier, med B-merking både for rullemotstand (en bokstav bedre enn den foregående generasjonen) og for bremseevne på vått underlag, og ett enkelt bølgesymbol for støynivået 69 dB.

De viktigste nyhetene for Michelin X Multi T er

  • Bedre grep på så vel tørre som våte veibaner takket være et nytt dekkmønster som effektivt drenerer vannet og gir en jevn slitasje
  • De fire langsgående mønstersporene gir bedre drenering av vann gjennom hele dekkets levetid.
  • Utformingen av dekkmønsteret og lengre mønsterspor gir gode kjøreegenskaper på våte kjørebaner.

I Michelin X Multi T-dekket brukes en ny gummiblanding i dekkmønsteret som reduserer rullemotstanden og øker levetiden. Den er døpt «Carbion» og er resultat av både nye komponenter og en ny produksjonsprosess.

Med en belastning på 4.500 kg, et dekktrykk på ni bar og i en hastighet av 100 km/t er det nye dekket 6 grader kjøligere enn forgjengeren, noe som gir lavere rullemotstand, redusert drivstofforbruk og lavere utslipp av karbondioksyd sammenlignet med forrige generasjon.

Den nye gummiblandingen er også mer motstandsdyktig mot skjæreskader under lasting og lossing, noe som er særlig viktig for trailere. Det øker dekkets levetid og mulighet for regummiering.

Med Michelins Remix-teknikk har Michelin X Multi T-dekket 88 prosents akseptabilitet for regummiering. Hvert regummiert dekk sparer 55 kg råmateriale.

Ytterligere to versjoner

For å møte regional etterspørsel lanserer Michelin ytterligere to versjoner av Michelin X Multi T:

  • En mer robust versjon av Michelin X MultiWay HD XZE med en høyere lastekapasitet, ti tonn per aksel.
  • Et nytt Michelin X Multi Winter T-dekk konstruert for vanskelige vinterforhold.

Michelin X Multi T og dets mer robuste versjon introduseredes i juli 2014, mens vinterversjonen kommer i oktober 2014.

Chip

En chip for radiofrekvensidentifikasjon (RFID) vil etter hvert bli bygget inn i Michelin X Multi T-dekkene. Det er en intelligent, trådløs elektronisk enhet som kan lagre og overføre data. Ved hjelp av den kan transportøren holde kontroll med sine dekk og optimalisere sine investeringer.

Leave a comment