Conpot
  • hus eiendom bolig vår

Bransjen spår en bedre bolighøst enn i fjor

Boligbransjen er overrasket over de økte boligprisene i juli. De tror det vil bli dyrere å kjøpe bolig i høst sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Tirsdag la Eiendom Norge fram en statistikk som viser at boligprisene i Norge steg 0,1 prosent fra juni til juli i år.

– Juli utviklet seg sterkere enn vi ventet, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, som mener oppgangen på 0,1 prosent er stor for en stille sommermåned. Normalt går prisene ned i juli måned.

Dette er den sjette måneden på rad boligprisene øker. Samtidig er aktivitet om sommeren såpass lav at bransjen mener det er vanskelig å trekke konklusjoner rundt årsaken til økningen.

Små leiligheter i sentrum er sommerens vinner, på bekostning av eneboliger. I hovedstaden ble det bare solgt 15 eneboliger i juli i Oslo – og 658 leiligheter.

Mer trygghet

For høstens del ventes det at boligprisene vil fortsette å stige, men ikke i samme tempo som i vår. Eiendom Norge kaller det en «flat til positiv utvikling». Til tross for en prisøkning på boliger, anslås det en aktiv bolighøst.

– Selv om fallet i boligprisene i fjor var gunstig for kjøpere, var det en usikkerhet i markedet vi ikke kommer til å se i år. Nå er optimismen og etterspørselen høyere, og bankenes utlånspraksis er bedre, sier den administrerende direktøren.

Det ble solgt 4.268 brukte boliger i juli, om lag samme nivå som i juli i fjor. Hittil i år har det blitt solgt 48.978 bruktboliger, en oppgang på 1,8 prosent fra samme periode i fjor. Det tok i gjennomsnitt 50 dager å selge en bolig i juli i år. Det er 17 dager flere enn i juni og ti dager flere enn i juli i fjor.

– Jeg vil oppfordre førstegangskjøpere til å komme seg inn på markedet så snart det lar seg gjøre. Boligtaperne er ofte dem som står lengst mulig utenfor, sier Dreyer, men legger til at juli ellers er utleiernes måned.

Tromsø i særstilling

Statistikken viser en prisutvikling de siste tolv månedene på 2,6 prosent. Tromsø er fremdeles byen med høyest vekst i denne perioden, med over 12 prosent. I juli økte prisene i byen med 0,9 prosent.

– Det er en utvikling som er i overkant av hva man kan ønske seg, bortsett fra dem som skal selge akkurat nå. Tromsø har akkurat hentet seg inn etter finanskrisen, og trykket på landsdelen er stort, sier Dreyer

Etter Tromsø følger Oslo med 0,5 prosent og Bergen med 0,4 prosents vekst. Mange byggeprosjekter i Stavanger-regionen har gjort denne til en av de svakeste i prisutviklingen. (©NTB)

Stikkord: