Eiendom Norge forventer moderat prisvekst i tiden framover. Boligprisene var ved utgangen av mai 0,3 prosent høyere enn i samme måned i fjor, viser eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk.

– Etter flere måneder med boligprisvekst, flater prisene ut i mai måned. Vi er sannsynligvis gjennom korreksjonen av boligprisfallet fra høsten, og vi forventer en moderat prisutvikling i tiden framover, sier Eiendom Norges administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer.

Rekord

I mai ble det solgt 9.217 bruktboliger, mot 8.210 boliger i samme måned i fjor. Økningen utgjør 12 prosent. Hittil i år er det solgt 35.632 boliger, en økning på 2 prosent fra samme periode i fjor. Aldri er det solgt så mange brukte boliger i løpet en måned tidligere.

– Vi har nå en lav prisutvikling og en høy aktivitet. Vi forventer at trykket i boligmarkedet vil holde og at det blir veldig høy aktivitet de neste ukene og inn i sommeren, sier Dreyer som legger til at det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet.

Han trekker likevel fram at det er på bruktboligmarkedet aktiviteten og antall omsatte boliger er høy. For nye boliger er ikke forholdene like gode, og i Eiendom Norge venter de utålmodig på endringer i plan- og bygningsloven.

– Vi venter på en forenklingspakke i loven som forhåpentligvis vil gjøre det billigere å bygge boliger her i landet. Det kan dempe det prispresset en ser i det totale boligmarkedet, sier Dreyer og legger til at bransjen aller helst vil ha et eget boligdepartement som kan sørge for en helhetlig boligpolitikk.

Opp og ned

Eiendom Norge betegner markedet som godt med rekordomsetning og god balanse mellom tilbud og etterspørsel. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Norge var i mai 32.736 kroner, men tilsvarende tall bare for Oslo er 49.143 kroner. Kristiansand er i den andre enden av denne skalaen og der er kvadratmeterprisen 27.343 kroner.

Det tok i gjennomsnitt 36 dager å selge en bolig i mai, en nedgang på to dager fra april. Men det er store regionale forskjeller. I Oslo tar det cirka tre uker å selge en bolig, mens det tar om lag tre måneder å selge en bolig i Aust-Agder.

Boligprisutviklingen varierer også. Størst prisvekst er det i Tromsø, mens det er nedgang i Stavanger.

– Boligmarkedet i Tromsø har i året under ett vært den regionen som har best prisutvikling, så også i mai med en vekst på 1,6 prosent, sier Dreyer.

Han forklarer prisfallet i Stavanger med at det er svært mange boliger, både nye og brukte, som er tilgjengelig i markedet. (©NTB)

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *