Conpot

Spesialbygd gravemaskin som arbeidsplass

Tim Knutsen ble lam fra livet og ned i en bilulykke i 2006. Idag er han 25 år gammel og kjører gravemaskin.

Det hele startet i fjor da NAV innvilget anleggsmaskinførerkurs hos Granlund Kompetansesenter AS på Brandbu. Etter endt utdanning ble arbeidsplassen en 5-tonner. Tim likte seg godt, men hverdagen for en som er lam fra livet og ned er ikke enkel når en kjører gravemaskin. Det tok lang tid å komme seg inn og ut av maskinen. Dessuten kostet det enormt med krefter.

Nærmest ved en tilfeldighet kom en rådgiver fra hjelpemiddelsentralen forbi, og la merke til hvor mye tid og krefter det kostet Tim å komme seg inn på “kontoret” hver dag. Takket være løsningsorientere og entusiastiske personer fra NAV ble det innvilget penger til ombygging av maskinen.

– Første gang jeg var i møte med NAV trodde jeg det var en vinsj til å heise han opp som var mest aktuelt. Dette sa NAV nei til med en gang. Jeg  foreslo da å senke førerhytta ned på bakkenivå. Det ble fort konkludert som en ideell løsning. Må si jeg ikke viste hvordan det skulle løses når jeg reiste hjem, men det måtte jo gå, smiler Jan Ivar Ibsen, leder for Nasta Spesialproduksjon.

Optimal gravemaskin

Og løsning ble det! Etter å ha jobbet tett med både NAV, Nasta og arbeidsgiveren Nicolai Jakhelln, har Tim nå fått den optimale gravemaskinen: Førerhytta er montert på en toarmet, leddet bom med maks. rekkevidde på 3,5 meter. Med overvogna plassert på tvers (90 grader) over belteunderstellet, senkes hytta helt ned på bakken.

Det skjer ved at maskinfører Tim Knutsen starter maskinen med tenningsnøkkel som er plassert i ramma på undervogna. Med fjernstyringen senker han hytta ned på bakken, griper fatt i to håndtak innenfor døra, og heiser seg inn i førerstolen. Et 4-punktsbelte holder ham trygt i stolen. Så kjøres hytta opp i arbeidsposisjon der den låses hydraulisk, og gravingen kan begynne.

Billigere med ny maskin

Daglig leder i Jakhelln Entreprenør AS i Lillestrøm, Nicolai Jakhelln lever med denne historien opp til firmaets slagord; Vi gjør det mulig!” 

Opprinnelig var planen å bygge om en av de eksisterende maskinene i maskinparken. Det viste seg imidlertid å bli billigere med ny maskin. Dermed ble det en ny ZX210LC-5 i maskinparken til Jakhelln, som idag teller totalt 5 gravemaskiner og en Bell B30D.

Vi har samarbeidet med Nasta i drøyt 20 år nå. Vi er fornøyd med både maskiner og serviceapparat, forteller Nicolai. Og Nicolai har grunn til å smile. Den siste maskinen er publisert i en rekke sosiale medier, i inn og utland, og han omtales der som “The Best Boss Ever!”

Stikkord: