Conpot

Historien kan forsinke tunnelarbeid i Bergen

Å grave tunnel til Bybanen bak Bryggen i Bergen kan bli en møysommelig affære. Arkeologer sier det kan ta år å grave seg gjennom byens historie.

Bybanen skal utvides nordover, og det har i lang tid vært diskutert om den skal gå over Bryggen eller i tunnel. Torsdag ble Høyre og Fremskrittspartiet enige om en kompromissløsning, en kortere tunnel enn det Frp i utgangspunktet ønsket seg.

Nå varsler antikvariske myndigheter at gravejobben kan ta flere år, skriver Bergens Tidende. Dette er fordi det kan bli nødvendig med omfattende arkeologiske utgravinger ved tunnelinnslaget i sentrum.

– Jeg vil tro at disse arkeologiske utgravningene vil skje over flere gravesesonger. Det betyr at det trolig vil strekke seg over flere år, sier Rory Dunlop i Norsk institutt for kulturminneforskning.

Alternativet som nå er på bordet, har tidligere blitt silt ut nettopp på grunn av de mange kulturminnene i området.

– Det er konfliktfylt når det gjelder kulturminner både over og under bakken, sier fylkeskonservator Per Morten Ekerhovd. I 1991 ble Bergens eldste bosetting funnet i nærheten. (©NTB)

Stikkord: