Conpot
  • sosial dumping

Mistanke om grov sosial dumping

Arbeidstilsynet gransker et utenlandsk byggefirma etter mistanke om at de har betalt en timelønn på 25 kroner i timen.

Flere østeuropeiske arbeidere hevder at de har fått en timelønn på 25 kroner i stedet for 160 kroner, slik deres arbeidsgiver har opplyst til Arbeidstilsynet. Derfor mener tilsynet at de offisielle kontraktene er falske, skriver Sunnmørsposten.

Utenlandsk byggfirma

Arbeiderne jobber for et utenlandsk byggfirma som siden 2011 har tatt på seg oppdrag for norske entreprenører i en rekke fylker. Etter at Arbeidstilsynet hadde tilsyn på en byggeplass på Sunnmøre i januar, har flere av arbeiderne tatt kontakt med tilsynet og gitt tilsynet arbeidsavtaler som er skrevet på deres eget språk.

25 kroner timen

– Disse er stemplet og underskrevet av begge parter. Kontraktene viser en timelønn på 25 kroner, og det samsvarer ikke med det selskapet oppgir, sier tilsynsleder Jan Erik Rinnan ved Arbeidstilsynet i Midt-Norge til avisen.

Firmaets salgsdirektør avviser påstandene og sier det kan bevises at arbeiderne får nærmere 3.000 euro hver måned.

– Vi kan bevise det i retten hvis noen ønsker det. Der vil jeg med glede knuse denne informasjonen, skriver han i en epost.

Han sier de alltid betaler minstelønn for arbeidere for arbeid i Norge.

Må dokumentere riktig lønn

Byggefirmaet har en frist til torsdag 15. mai med å dokumentere revisorbekreftede lønnsslipper og reell lønn for arbeidstakerne i perioden 1. februar til 30. april. Skjer ikke det, vil Arbeidstilsynet stanse all aktivitet i Norge. (©NTB)

Stikkord: