Conpot
  • boligbygg

Verdens vakreste boligbygg

Det er det internasjonale nettstedet rediff.com som har satt sammen en liste av de aller beste prosjektene fra velrenommerte Architizers årlige kåring.

Her er det bolighus i alle former som konkurrerer, fra skyskrapere til små hytter. Og av tusenvis av bidrag, er det altså plukket ut femten godbiter som representerer det ypperste av det ypperste når samtidsarkitekturen skal gi folk tak over hodet. Se bildegalleri her

Setter Hønefoss på kartet

Av disse femten byggverkene er to av de utvalgte norske prosjekter. Den vesle hytta til Atelier Oslo på Norderhov utenfor Hønefoss er designet for å skape gode uterom og beskytte mot vær og vind, og er ellers et nøkternt og lite spektakulært bygg.

Med sine grunnleggende arkitektoniske kvaliteter og beskjedne fremtoning utgjør hytta det ene endepunktet i en skala som fremviser et imponerende spenn i de utvalgte prosjektene. Blant de andre representantene finner vi blant annet hus som OMAs gigantiske de Rotterdam; en bygning som muligens er Europas aller største, og som blant annet i Morgenbladet har blitt fremhevet som et av fjorårets aller viktigste arkitekturprosjekter.

Atelier Oslo har gjennom flere arbeider og utstillinger plassert seg som et av landets ledende unge arkitektkontorer, og med denne prestisjetunge kåringen, befester de sin posisjon ytterligere.

Bjørvika enda en gang

Det andre norske prosjektet opererer i en langt større skala, og befinner seg i hjertet av Oslo. MAD-bygget i Bjørvika har allerede funnet veien til en rekke internasjonale publikasjoner, og trekkes igjen frem når det beste fra 2013 skal oppsummeres.

Med sin slanke, avklarte eleganse og gjennomgående kvalitet på detaljer og materialitet har MAD arkitekter skapt et byggverk som tar opp i seg særnorske tradisjoner, samtidig som resultatet har en fremtoning som fremstår som fremoverskuende og progressiv.

Bygget ble også en nasjonal kjendis da det var hovedperson i NRK-programmet «Solgt!»

Hele verden

Utover dette er alle klodens kontinenter representert, med prosjekter fra Australia og Hamburg, Japan og New York, Dubai og Mexico. Et internasjonalt stjernegalleri, der deltagelsen til de norske arkitektkontorene atter en gang befester vår posisjon i det internasjonale arkitekturtoppsjiktet.

Bærekraft er et gjennomgangstema i flere av prosjektene, og sammen med fokus på tilpasning til lokalt miljø og grøntstrukturer, kan samlingen av hus sees som en dreining mot en mer nøktern og edruelig arkitektur. Med enkelte unntak, naturligvis…

Stikkord: