Conpot

Ny gravemaskingenerasjon fra Terex

Terex lanserer tre nye kompakte gravemaskiner – gravemaskinene på hjul TW85 og TW110 og den middels store beltegravemaskinen TC125.

Generation 2014 produseres ved Terex Compact Germanys fabrikk i Crailsheim. De er utstyrt med dieselmotorer som oppfyller utslippskravene i EU-standarden IIIB (tilsvarer US-standarden EPA Tier 4 interim). Gravemaskinene har også selskapets egenutviklede styrings- og betjeningssystem «Terex Smart Control».

– Ved å konsentrere oss om vår kjernekompetanse, kompakte anleggsmaskiner, oppnår vi en bærekraftig forbedring av produktene. De nye kompakte gravemaskinene fra Terex er ikke bare renere, vi har også gått et stort skritt videre i utviklingen for å tilby kundene forbedringer som virkelig monner slik som målbar økning i ytelsen, merkbar forbedring av betjeningskomforten, og dermed økt effektivitet og produktivitet, sier Peter Hirschel, direktør i Terex Compact Germany GmbH, om generasjonsskiftet.

Sterkere motorer som forurenser mindre

De nye motorvariantene har en ytelse som ligger 10 til 14 prosent over forgjengermodellene (avhengig av modellen), samtidig som drivstofforbruket er redusert og utslippet av skadelige stoffer er betraktelig mindre. I alle tre gravemaskinene brukes en nyutviklet vannkjølt 4-sylindret turbodieselmotor med ladeluftkjøling og kjølt eksosretur. Denne motoren er et eksempel på konsekvent «downsizing»: Økt ytelse kombinert med redusert slagvolum.

Til tross for at slagvolumet er rundt ti prosent mindre, har motoren en ytelse som er betraktelig høyere enn forgjengermodellen. Ved nominelt turtall på 2000 o/min er effekten 74,4 kW (101 hk) i TW85 og 85 KW (116 hk) i TW110 hhv. TC125. Motoren har elektronisk styrt høytrykks ”common rail”-innsprøyting og maksimalt dreiemoment på 410 Nm (ved 1600 o/min).

Motoren har i begge effektvariantene rundt 90 prosent lavere verdier for utslipp sammenlignet med forgjengermodellene, og har ikke dieselpartikkelfilter. Den kombinerer lavere forbruk med høyere ytelse (opptil 14 prosent høyere enn forgjengeren), mindre støyutslipp og lavere vedlikeholdskostnader. Og best av alt: Denne forbedringen gir høyere kapasitet på arbeidsredskapet, ettersom effektiviteten til hydraulikkoljetransporten økes. Dermed har arbeidsredskapet større kraftreserver.

Selskapets egenutviklede Terex Smart Control

Den andre store nyheten er Terex Smart Control (TSC) – et helt nytt styrings- og betjeningssystem. Det har en ny styringselektronikk og ny joystick- og instrumentdesign.

– Terex Smart Control er helt og holdent utviklet hos oss. Vårt mål var å forbedre brukervennligheten, betjeningskomforten, ytelsen og ergonomien; alt fra førerens perspektiv. Det er ikke føreren som skal tilpasse seg etter gravemaskinen, det er gravemaskinen som skal tilpasse seg etter førerens behov, sier Maik Schulze, leder for konstruksjons- og utviklingsavdelingen i Terex.

TSC skal forbedre effektiviteten.

– Føreren får mange muligheter til å gripe direkte inn i maskinens ytelse ved bruk av programvaren, via displayet. Dette gjelder for eksempel innstilling av hydraulikken til tilleggsstyrekretsene, forklarer Maik Schulze.

– Med en konfigurasjonsinnstilling som er optimal for bruksområdet sparer føreren tid og kan konsentrere seg om sin egentlige oppgaver, utdyper Maik Schulze.

Økt arbeidskomfort bidrar også til at føreren kan få utført jobben mer effektivt. Med programvaren kan føreren stille inn funksjoner som for eksempel klimaanlegget etter egne ønsker og behov. Navigeringen gjennom menyene til alle funksjonene skjer via fliser, slik man er vant til fra smarttelefoner. Dermed trenger man så å si ingen tilvenningstid.

Ny design på betjeningselementene

Betjeningselementene som joysticken og bryterne har ny design. Denne har gitt forbedret ergonomi og grepsfølelse. Flere funksjoner er integrert i joysticken, slik at de kan velges direkte, for eksempel den tredje elektroproporsjonale styrekretsen for styring av arbeidsredskapene. De nye løsningene skal gi merkbart bedre håndtering og betjeningskomfort, og dermed mer nøyaktig, raskere og mer smidige arbeidsbevegseler og økt ytelse. Viktige gravemaskinfunksjoner er sammenfattet på det nye bryterpanelet. De ekstra store knappene er enkle å betjene selv med arbeidshansker.

Reversibel vifte er standard

Ved krevende arbeider trengs et pålitelig og effektivt kjølesystem. Den hydraulisk drevne reversible viften er temperaturstyrt, og starter automatisk, men den kan også slås på manuelt. Det samme gjelder for rengjøringsintervallene – føreren kan overlate disse til automatikken, eller velge dem selv.

Fire uavhengige tilleggsstyrekretser

Alle de tre gravemaskinene har opptil fire uavhengige tilleggsstyrekretser for hydraulikk for effektivt arbeid og stor kapasitet på arbeidsredskapene. Styrekretsene kan betjenes samtidig. Via disse styres tilt-rotatoren inkludert det hydrauliske hurtigskiftsystemet og et hydraulisk drevet verktøy som for eksempel en sorteringsgriper, en asfaltskjærer eller en fres. Disse komponentene sørger for nøyaktige, raske arbeidsprosesser og jevn kraftutfoldelse.

Servicevennlig

De elektriske komponentene er lette å komme til, noe som er en stor fordel ved service og vedlikehold. Alle releene og sikringene er tilgjengelige fra bakken, og serviceluken kan åpnes uten verktøy. Dessuten er alle hovedkomponentene i hydraulikken under førerhuset fjernet. Dermed er det ikke lenger nødvendig å tippe frem førerhuset. Terex har utstyrt sin nye gravemaskingenerasjon med et GPS-grensesnitt. Med tilsvarende tilleggsutstyr koblet til dette kan service- og vedlikeholdsrelevante data sendes trådløst til en sentral server, slik at arbeidet til maskinparkens tjenesteleverandører kan forbedres.

Kort fortalt

De kompakte gravemaskinene i Generation 2014 fra Terex byr på en kombinasjon av høy ytelse og presis, fintfølende styring. Det gjør dem til driftsøkonomiske anleggsmaskiner også under ekstreme forhold.

Stikkord: