Conpot
  • SSAB høyfaststål

Møter laserskjæringens krav

Høyfaststål (HSS) og sliteplater har betydelige fordeler over milde stål. Når det gjelder laserskjæring vil de dog oppføre seg på samme måte.

Både Hardox og Domex, fra SSAB, møter alle kravene for laserskjæring, og kan behandles med samme skjæreparametre som ulegerte stålkvaliteter som S235.

– I motsetning til hva man vanligvis tror så har laserstrålen samme effekt uansett om materialet er mykt eller hardt, forklarer Anders Ivarson, en spesialist på termisk skjæring og sveising ved SSAB Knowledge Service Center.

Siden en laserstråle er buntet lys laget av en viss bølgelengde, spiller det ingen rolle om lyset rettes på hardt eller mykt stål, materialet varmes opp uansett.

– For eksempel er smeltetemperaturen på vårt høyfaste stål Domex 700 akkurat den samme som temperaturen på S235GR, som ikke på noen måte inneholder legeringselementer. Dette er grunnen til at en laserskjæremaskin med samme parametre kan skjære Domex 355, 420 eller 700 like bra, forklarer Ivarson.

I kontrast til andre leverandører krever ikke SSAB en gang å ha spesielle laserstålkvaliteter. Alt Hardox- og Domex-stål kan bli perfekt laserskåret på grunn av deres konsistente stålegenskaper, lav tykkelsestoleranse, fremragende flathet og overflate finish, så vel som lav legering og optimalisert kjemisk sammensetning. Den høye kvaliteten på stålet tillater en mindre radius og sikrer nøyaktige resultater når det bøyes.

Erfaringene med Bystronic, en av de ledende produsentene av laserskjæringsmaskiner bekrefter også dette.

– Under vår interne utstilling, som kalles kompetansedager, behandlet vi kun Hardox og Domex og vi kunne vise omtrent 900 besøkere fra 50 ulike land at det er mulig å skjære og bøye dette materialet perfekt, selv i større tykkelser. Akkurat nå finnes det fortsatt en viss motvilje fra våre kunder til å bruke slike høyfaste materialer – men uten grunn, sier Mario Duppenthaler, Product Manager Laser & Automation hos Bystronic.

Bystronics laserskjæringssystemer skjærer Hardox pålitelig i tykkelser opp til 20 mm med utmerkede resultater. Selv 25 mm Hardox-plater kan laserskjæres, men resultatet vil til viss grad være avhengig av konturen og overflaten på materialet.

– Vi kan også laserskjære 25 mm Hardox-plater veldig bra, uten en tidskrevende etterbehandling. Ved å gjøre det åpner vi opp for mange nye applikasjonsområder for våre maskiner, forklarer Duppenthaler.

Stikkord: