Conpot

Krever økt minstelønn i byggeindustrien

Minstelønnen må opp i byggeindustrien, krever Fellesforbundet ved forhandlingsstart i lønnsoppgjøret.

– Vi har ganske lave minstelønner og vi har en del medlemmer som går på de minstelønnene. Dette er sannsynligvis det tyngste kravet, og det som vi vil bruke mest tid på, sier forhandlingsleder for Fellesforbundet, Steinar Krogstad, til NTB, etter å ha overlevert kravene til Byggenæringens Landsforening (BNL) mandag.

Organisasjonen fremmer også krav om tariffestet pensjon, men Krogstad påpeker at de vil vente på en avgjørelse om dette i forhandlingene i frontfaget.

Ingen krav

BNL la på sin side ikke fram noen krav da partene møttes for å starte forhandlingene mandag.

– Vi tror dette blir en veldig vanskelig forhandling. Byggeindustrien sliter med den virkeligheten de står overfor. Vi syns det er så tøft at vi ikke vil fremme noen krav, sier Reidar Bergene Holm, leder av forhandlingsutvalget i BNL og håper på forståelse hos motparten.

– Må takle lønnsnivået

Men den bekymringen vil ikke Fellesforbundet legge mye vekt på.

– Næringa har alltid en vanskelig tid og de har bestandig hatt en forståelse fra vår side. Vi må ha bedrifter som takler et norsk lønnsnivå. Tåler de ikke lønnsnivået vårt, må de bare forbedre seg eller finne på noe annet, sier Krogstad, som forhandler på vegne av 6.561 medlemmer i byggeindustrien.

Byggeindustrien omfatter blant annet betongindustrien, trevareindustrien, ferdighusprodusentene, dør- og vindusprodusenter og andre leverandører til byggenæringen. (©NTB)

Stikkord: