Conpot

Bygget ved å bruke Lifepanels

Konseptbutikken Rema 1000 i Kroppanmarka, Trondheim Norge har brukt en rekke energisbeparende og miljøvennlige løsninger. Ruukkis energieffektive Lifepanels reduserer miljøpåvirkningeneil hele livssyklusen til bygningen.

Fakta om Rema 1000-butikken i Kroppanmarka

Bestilt av: Rema Eiendom Nord
Hovedentreprenør: Hent AS
Arkitekt: Snøhetta AS

Da den åpnet i midten av august 2013, ble Rema 1000-butikken i Kroppanmarka i Trondheim kalt den mest miljøvennlige matbutikken i Norge. Siden energibruk er en av de største utgiftene ved butikkdrift, var målet å anvende de mest energieffektive løsningene som var tilgjengelige på markedet. Bygningen dekker 1200 kvadratmeter, og den bruker inntil 30 prosent mindre energi enn sammenlignbare matbutikker.

Ruukkis paneler er lufttette og isolerte

Veggene består av sandwichpaneler fra Ruukki, som er komplementert med trepanel.

«Ruukki`s sandwichpanel var et velegnet produkt til veggene i matbutikken, fordi panelene bla har god isolasjonsevne,  gjør bygningen lufttett og er veldig energieffektiv,» sier Arek Lekki, prosjektleder på Fresvik Produkt, som var ansvarlig for å montere fasaden.  En av hovedutfordringene til Fresvik Produkt var å montere trepanelene utenpå Ruukkis sandwichpaneler. «Vi måtte bruke spesialbeslag for å kunne holde bygningen lufttett,» legger Lekki til.

Varme gjenvunnet fra nedkjøling

Nedkjølingssystemet er miljømessig sikkert fordi det bruker karbondioksid som kjølemiddel og det  brukes også som varmepumpe for bygningen. Overskuddsvarmen fra nedkjølingssystemet brukes til å varme opp bygningen om vinteren og brukes til klimaanlegget om sommeren. Overskuddsvarmen brukes til oppvarming av kult og til å varme tilluften i ventileringsenheten. I tillegg holder også overskuddsvarmen asfalten og lasterampene fri for snø om vinteren. I systemets hjerte finner vi fire energibrønner på 170-meters dyp. Om sommeren kjøles bygningen ned ved å pumpe varme ned i brønnene, som fungerer som varmekilde til å varme bygningen om vinteren.

Energieffektivitet fra taket ned til vinduene

Taket på butikken er dekket med sedum, en plante som har blader som lagrer på vann. Sedum kan lagre store mengder regnvann, og bidrar til bedre isolasjon av bygningen. Butikken bruker også mindre energi ettersom store vinduer slipper mer dagslys inn. Vinduspanelene er laget av polykarbonatplater fylt med isolerende aerogel. «Dette er første gang dette materialet brukes i Norge,» sier Lekki.

Moderne funksjonell arkitektur

Kroppanmarka-prosjektet er en konseptbutikk som skal brukes som mal når man skal bygge nye matbutikker i Rema 1000-kjeden, som allerede har mer enn 500 butikker i Norge. Bortsett fra energisbeparende løsninger og miljøbevisst tilnærming, sier også selskapets konsernsjef , Ole Robert Reitan, at det var vel så viktig å bygge visuelt attraktive butikker. Det norske arkitektfirmaet Snøhetta ble bedt om å lage en moderne, funksjonell bygning som passer godt inn i omgivelsene. Prosjektet ble delvis finansiert av Enova, som er en statlig etat. Mange av de energibesparende løsningene har blitt utviklet i samarbeid med den uavhengige forskningsorganisasjonen Sintef.

Stikkord: