Conpot

Svak vekst i boligprisene i februar

Boligprisene økte med 0,9 prosent fra januar til februar. Prisene er 1,1 prosent lavere enn i februar i fjor, men eiendomsmeglerne er fornøyd med utviklingen.

– De positive tendensene vi så i januar, forsterket seg i februar måned. Boligprisene stiger normalt, men veksten ble sterkere enn vi ventet, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Han mener markedet nå har normalisert seg. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene i februar med 0,3 prosent, ifølge Eff, som la fram ferske tall for boligprisene onsdag.

Trendskifte

Utviklingen de tre siste månedene, tyder på at prisene flater ut.

– De tre månedene før det, var det en kraftig nedadgående trend. Det er først nå vi kan slå fast at trenden har skiftet fullstendig, sier Leif Laugen, administrerende direktør i Krogsveen.

– Nå har både prisene og omsetningen normalisert seg. Det skjer tidligere enn hva vi har lagt til grunn i våre prognoser. Om dette fortsetter, gjenstår å se. Men det har pågått i tre måneder.

Det er flere årsaker til trendskiftet, ifølge Dreyer.

– En av dem er bedre muligheter for finansiering av bolig. En annen er at nyboligsalget har stupt. Det har ført til at kjøpere har beveget seg over i bruktmarkedet, sier Dreyer til NTB.

– Overraskende bra

– Jeg synes prisbildet har vært overraskende bra etter fallet i høsten. Trodde forventningene om lave priser skulle dra prisene ned. Prisfallet har stoppet opp, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til NTB.

– Men antallet boliger ute og hvor lang tid det tar å selge, viser en svakhet i markedet.

Det tok gjennomsnittlig 48 dager å selge en bolig i februar, mot 33 dager i februar 2013.

Varierer

Anslagene for prisutviklingen for 2014 spriker kraftig. Nordea har anslått en prisnedgang på 7– 8 prosent, men den vil bli justert noe til en mindre nedgang, ifølge Bruce. Samfunnsøkonomisk analyse og Huseiernes Landsforbund anslår en vekst på henholdsvis 2,8 og 2– 4 prosent i 2014. Men sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse opplyser til NTB at de kommer til å nedjustere sin vekstprognose noe.

Eff anslår en negativ vekst på 1-3 prosent i år.

– Vi synes det er tidlig å revurdere årsprognosene allerede nå. Også på bakgrunn av at det er ofte er de første månedene i året som tar ut det meste av prisstigningen, sier Dreier til NTB.

Tromsø topper

Det ble solgt 5.818 boliger i februar, mot 6.096 i samme måned i fjor. Størst interesse er det for eneboliger og delte boliger.

– Det har imidlertid aldri blitt registrert så mange salg av eneboliger og rekkehus i januar og februar som i år. Årsaken til dette vet vi ikke, sier Dreyer.

Tromsø har hatt den største veksten med 1,6 prosent, mens Oslo og Bergen steg med 1,1 prosent. På bunn ligger Kristiansand og Stavanger med 0,5 prosent. (©NTB)

Stikkord: