Conpot

Spennende utstyr fra Øveraasen

Øveraasen stiller alltid med spennende utstyr på Scania Winter. I år hadde de med seg både fres og to ploger.

Jeg hadde imidlertid på forhånd troen på at Øveraasen skulle stille med sin mest spennende nyhet på Trysil. Imidlertid blir konseptet «sort uten salt» først vist frem senere i februar.

Sort uten salt

«Sort uten salt» består av en elementplog med slapseskjær og en etterhengt kraftig roterende børste. Plogen har blitt gitt navnet Odin og børsten Balder. Målet her er å brøyte bedre, med mindre behov for salt. Plogen Odin som skal brukes til dette konseptet er ikke den samme som vi så på Trysil, ergo venter vi med å omtale denne til senere.

Da får vi i stedet se nærmere fresen som Øveraasen hadde med seg.

Snøfreseren

Når fresen skulle testes og vises frem for fotografene, valgte de å montere den på en Hitachi ZW250, og lot oss fotografer kjøre foran fresen og få se på nært hold hvordan denne fungerte.

Fresen har modellbetegnelsen Twin Spin UPV 425. Denne snøfreseren er av propell / viftetypen, og er videre beregnet for hjullasterstørrelser mellom 18 – 22 tonn. En saktegående propell mater snøen inn i en hurtiggående utkastvifte. Dette systemet kalles «twin spin», og er en meget grundig testet løsning gjennom mange år.

Denne modellen er en videreutvikling av UPV 150 – 410 S. Dieselmotoren er ny, samme er det elektriske systemet, mens drivlinjen er forbedret fra tidligere modeller.

Jeg ble svært imponert over fresens kapasitet, og fremstår som meget godt egnet til bruksområder som rydding av fjellveier og i andre områder med ekstreme snøfall.

Stikkord: