Conpot

Nye krav til radonnivå i utleieboliger

Leier du ut, eller har planer om å leie ut bolig? Fra 1.1.14 trådte det i kraft nye regler som stiller krav til forsvarlig radonnivået i utleieboliger. Krogsveen forteller deg hva du bør vite.

Kravet gjelder for alle boliger hvor «eier ikke bor eller oppholder seg». Det vil si alle utleieboliger, uavhengig av beliggenhet og hvem som er utleier etc. I tillegg gjelder kravet dersom man leier ut del av egen bolig, f.eks. ved at man leier ut et rom i leiligheten.

For å finne radonnivået i en utleiebolig må det gjennomføres en radonmåling. Radon kan kun måles i vinterhalvåret, dvs. fra oktober til midten av april, og den må gjøres over en periode på to måneder. Radon kan enkelt måles ved å henge opp sporingsfilmene selv. Sporingsfilmer kan kjøpes på nett av firmaer som tilbyr dette og enkelte steder tilbyr også kommunen radonmålinger. Når måleperioden er over, returnerer eier sporfilmene til firmaet. Sporfilmene blir analysert og eier får tilsendt en målerapport.

Årsmiddelverdien skal være under 200 Bq/m3 (becquerel per kubikkmeter) i oppholdsrom. Dette nivået kalles «grenseverdi» i strålevernforskriften. I tillegg skal tiltak for å redusere radonnivået
alltid gjennomføres dersom det overstiger 100 Bq/m3. Dette nivået kalles «tiltaksgrense» i strålevernforskriften. Måler man radonnivåer høyere enn 100 Bq/m3, må man derfor gjøre tiltak for å redusere nivået.

Du lese mer om radon og måling av radon på Statens Strålevern sine sider.

Stikkord: