Conpot

Ny arkitektur muliggjort med høyfast spesialstål

Høyfast spesialstål har helt klare fordeler innen konstruksjon. Friends Arena, det nye stadionet og landemerket i Stockholm Sverige, er et klassisk eksempel på arkitektur som både er imponerende og praktisk, samt at det er laget av stålkonstruksjoner

Fordelene ved å bruke høyfast spesialstål er helt klare og tydelige i mange byggeprosjekter. Friends Arena, som befinner seg nord for Stockholm, er et godt eksempel på fordelene når det gjelder arkitekturen og kostnadene ved bruk av dette spesialstålet.

– Kunden krevde et stadion av topp kvalitet. Det var mulig for oss å spare både stål og penger ved å bruke høyfast spesialstål, sier Lars Cederfeldt, design manager for ståltaket hos Sweco, som tilbyr faglige rådgivertjenester innen byggeteknikk, miljøteknologi og arkitektur.

Kompleks design

– Prosjektet var spesielt krevende. Sweco og Ruukki jobbet tett sammen for å designe detaljene av konstruksjonen, og for å velge den rette stålkvaliteten for prosjektet. Det fantes ingen standardløsninger for konstruksjonen. Umiddelbart etter signering av avtalen, deltok prosjektleder Jyrki Saarimaa i prosjekteringsmøtene sammen med RIB’en, Sweco, og hovedentreprenøren, PEAB.

“Ruukki responderte positivt fra dag èn på bruk av spesialstål i konstruksjonen,» kommenterer Lars Cederfeldt.

Ettersom det fortsatt er veldig uvanlig å bruke høyfast spesialstål i byggeprosjekter så var det påkrevd å tenke nytt fra konstruktørenes side. Både tradisjoner og regelverk har forhindret bruken av stålet.

For konstruktørene så betyr bruken av høyfast spesialstål at nye aspekter må tas i betraktning. Mange konstruktører vil fortsette med å bruke tradisjonelle stålkvaliteter da det finnes svært få som har kunnskap og erfaring med bruk av høyfast stål i byggeprosjekter.

– De gjeldene eurokodene (byggeforskriftene) anbefaler ikke fullt ut bruken av høyfast spesialstål, forklarer Ilkka Lehtinen, produktgruppeleder hos Ruukki.

Takkonstruksjon av høyfast stål som varer

Designet av takkonstruksjonen til hallen skapte store utfordringer for Sweco. Det åpningsbare taket spenner 162 meter over fotballbanen og hviler på fire spesiallagde stålfagverk levert av Ruukki. Hver av de to halvdelene til det skyvbare taket veier 420 tonn. Taket har også blitt dimensjonert for opptil 350 tonn med lyd- og lysutstyr til ulike typer arrangementer. Jumbotronen med sine gigantiske videoskjermer henger fra midten av taket, og veier alene 64 tonn.

Når taket på Friends Arena er åpen, vil den slanke designen til fagverkene sørge for tilnærmet uhindret utsikt til den blå himmelen.

– Friends Arena er et godt eksempel på hvordan man kan oppnå arkitektonisk imponerende og slanke konstruksjoner ved å øke stålstyrken, sier Ilkka Lehtinen.

Besparelser på over € 2 millioner

Bruk av høyfast stål gjorde det mulig å lage konstruksjonene til Friends Arena betydelig lettere enn vanlig.

Ifølge Cederfeldt, veier takkonstruksjonen rundt 800 tonn mindre, dvs. at den er ca 15 % lettere enn det som ville ha vært tilfelle ved bruk av tradisjonelt S355 konstruksjonsstål.

Høyere og bedre utnyttelse av konstruksjonsstålet vil ha en positiv dominoeffekt. Besparelser ble gjort på både ingeniørarbeidet og transportkostnadene. Dessuten trengtes det Lettere løfteredskaper på byggeplassen.

Det var også en reduksjon i utslipp. Livssyklusanalysen viser at den lettere takkonstruksjonen til Friends Arena har redusert utslippene av karbondioksid til luften fra konstruksjonen med rundt 900 000 kg.

– Det må være mulig å omgjøre materialeffektiviteten til penger. Det er det som teller til syvende sist, reflekterer Ilkka Lehtinen.

Dette var mulig med Friends Arena. Over € 2 millioner ble spart, noe som tilsvarer 15 % av kostnadene til takkonstruksjonen.

Fra en omgivelse til en annen

Bruk av høyfast stål gjorde det mulig å lage slanke og lette konstruksjoner, og arkitektene som tegnet Friends Arena var blant de som var aller mest fornøyd med resultatet.

– Vi gjorde en god jobb med å holde oss til den opprinnelige visjonen til arkitektene, sier Jyrki Saarimaa.

Generelt sett er det mange ulike fordeler med å bruke høyfast stål innen konstruksjon. De kan brukes for å lage lange spenn lettere, og industribygninger kan dimensjoneres for å kunne håndtere stadig større laster.

Friends Arena som ble ferdig i november 2012, har allerede blitt brukt til mange forskjellige arrangement, som for eks. kvalifikasjonsrundene for Melodi Grand Prix og Speedway Grand Prix. Den nasjonale arenaen har en kapasitet på 65 000 tilskuere, og er også hjemmebanen til Sveriges herrelandslag i fotball. Et av høydepunktene fant sted i august 2013, da det verdensberømte rockebandet, Iron Maiden, fylte arenaen med et rekordstort publikum. Mens naturlig lys vanligvis blir brukt ved idrettsarrangementer, så ble skyvetaket lukket met ett tastetrykk under konserten til Iron Maiden for å hindre at sommerlyset skulle ødelegge lysshowet.

Lars Cederfeldt har ved flere anledninger vært tilbake på Friends Arena siden den stod ferdig. Han har kunnet beundre resultatet av sitt eget design ved den store åpningseremonien av arenaen, en Bruce Springsteen konsert og på flere fotballkamper.

Stikkord: