Conpot

Flere fjernstyrer hytta

Stadig flere hytter ringes varme hjemmefra, viser nye leverandørtall. Mange bruker hytta mye og ønsker høy komfort.

– Mobilteknologien gir nye muligheter for strømstyring og andre kontrollfunksjoner, og dette er løsninger mange hytteeiere har fått øynene opp for. Økningen har vært særlig bratt de siste to-tre årene, sier Torfinn Schiefloe, salgs- og markedssjef i Defa.

Selskapet står bak den GSM-baserte tjenesten HyttaMi. I vinter vil nær 25 000 norske hytter bli ringt varme med dette systemet.

– I løpet av de siste tre årene har det blitt 5000 flere brukere. Bare siden i fjor er økningen på drøyt ti prosent, sier Schiefloe.

Han tror likevel at vi bare har sett starten på en trend som vil forsterke seg.

– Det norske hyttelivet har forandret seg mye. Gamle hytter oppgraderes, ofte i forbindelse med et generasjonsskifte, og nye hytter bygges med et komfortnivå som ikke står særlig tilbake for standarden vi har hjemme. Ønsket om å ha det godt og varmt fra første stund er en del av dette bildet.

Enkelt å bruke

Også el-installatørene merker at det er stor interesse blant hytteeiere for å ta teknologien i bruk.

– Etterspørselen er sterkt økende og skyldes blant annet at slike systemer koster lite og er enkle i bruk. Hvis du klarer å chatte på Facebook, kan du bruke dette systemet også, sier Erik Stenumgaard, daglig leder i Horten Elektriske AS.

Firmaet monterer fjernstyring til hytter i hele Sør-Norge. På nye hytter er slik teknologi allerede blitt regelen, snarere enn unntaket, mener Stenumgaard.

– Hyttefolk flest virker ivrige etter å få slike systemer på plass. Slik sett er det lite forskjell på yngre og eldre, eller om man eier stor eller liten hytte. Terskelen er spesielt lav for de som er vant til å benytte den funksjonaliteten en smarttelefon tilbyr, sier han.

Mange av kundene velger HyttaMi, som er en abonnementstjeneste som kan brukes til fjernstyring av strøm, varme, alarm og kamera over GSM-nettet. Hytteeieren kan bruke internett, SMS eller app for iPhone og Androide til å regulere nivåene.

Eget abonnement

– Systemet gir tilbakemelding fra hytta om hvilke ovner og lys som er skrudd på, og hva temperaturen er. Eier kan også bli varslet dersom temperaturen synker slik at det blir fare for frost, eller varsling ved for eksempel lekkasje og eventuell utløsning av innbruddsalarm, sier Torfinn Schiefloe i Defa.

Han anbefaler kunder å kjøpe et eget GSM-abonnement direkte på hyttami.no eller via tjenestens forhandlere.

– Med et abonnement som en del av totalpakken, slipper man å tenke på å betale en egen faktura fra en mobiloperatør. Kontantkort er ikke tilrådelig. Det må fylles på med ringetid, og hvis kortet går tomt vil ikke styringsproduktet kunne sende varslinger dersom noe uventet skjer.

Systemloggen for HyttaMi viser mye aktivitet fra torsdag ettermiddag til fredag morgen i vinterhalvåret.

– Da er det spesielt mange som skrur på varmen for å komme til bruksklar hytte i helgen, sier Torfinn Schiefloe.

Stikkord: