Conpot

Hvor viktig er energimerking for salgsprisen?

Energimerking forteller energieffektiviteten av en bolig. En bra energikarakter kan spare husholdningen for mange tusen kroner i året, men hvor mye påvirker det salgsprisen på boligen?

–   Fordelen med å ha energimerking er at det er miljøfremmende. Det får folk til å tenke på energieffektive løsninger i tillegg til at man kan spare penger, forteller salgsdirektør i Krogsveen, Karsten Onsrud.

Fra 1. juli 2010 ble det lovpålagt at alle som skal selge / leie ut bolig må vise til en energiattest. I en energiattest er det gitt en energikarakter og en oppvarmingskarakter av boligen. Energikarakteren går fra A til G og forteller om beregnet energibruk, der G er høy og A er lav. Oppvarmingskarakteren går fra rød til grønn (totalt fem farger), der grønn er den beste kvaliteten man kan oppnå.

Påvirkning på salgsprisen

I 2011 gjennomførte Krogsveen, sammen med Sentio, en undersøkelse der 4 av 10 sa at energimerking har betydning for boligkjøpet deres. Onsrud tror ikke energimerkingen påvirker salgsprisen i stor grad.

–   Det er selvsagt en stor fordel at boligen har en bra energimerking, men jeg stiller spørsmålstegn ved om noen vil velge en bolig framfor en annen kun på grunn av energimerkingen. Slik det er i dag er beliggenhet og pris de absolutt viktigste kriteriene for folk som skal kjøpe bolig.

En høy energikarakter og en grønn oppvarmingskarakter kan spare et hushold for mange tusen kroner i energiforbruk hvert år. Det er en rekke tiltak man kan gjøre for å heve energikarakteren på en bolig.

Lønnsom investering?

Et regnestykke dinepenger.no har satt opp, viser at man kan spare flere tusen kroner i året på oppvarmingskostnader om man går fra en F til en C-bolig på 175 kvadratmeter. Dette er en økonomisk og miljøsmart investering, men skal du selge boligen er det ikke sikkert det lønner seg med denne oppgraderingen.

–     Om det er verdt innvesteringen avhenger av hvor lenge man planlegger å bo i boligen. Det kan være en langsiktig god innvestering, men om du snart skal selge er det ikke sikkert du får igjen pengene for oppgraderingen, forteller Onsrud.

Det er store forskjeller om du bor i en leilighet, en gammel enebolig eller et passivhus, for hva man kan gjøre for å heve energikarakteren.

For leiligheterer må initiativet ofte skje fra borettslaget, sameiet eller aksjelaget hvis en oppgradering skal gjennomføres.

I gamle boliger, er det flere tiltak man kan gjøre for å heve energimerkingen. I følge Onsrud kan gamle boliger maksimalt oppnå D, kanskje en C-karakter.

–   Det er bare passivhus som kan få energimerking A og B – og det kan være en svær kostnad å oppnå et hus med denne energimerkingen, sier Onsrud.

Et passivhus er et hus som bruker 25 prosent mindre energi enn en vanlig bolig. Navnet passivhus kommer av at man bruker mest mulige passive tiltak for å redusere energiforbruket. Ekstra varmeisolasjon, varmepumpe, ekstra god tetthet, gode vinduer, utnyttet solenergi og varmegjenvinning. I Norge er det en rekke kriterier som må være på plass for at man skal kunne kalle en bolig for passiv.

Stikkord: