Conpot

Hva skal man gjøre med fuktskaden?

Fuktskader er et stort problem i Norge, tallet som nevnes er 70 000 årlige skader. Uansett hva du gjør, lønner det seg å ta tak i fuktskaden med en gang du oppdager den.

Fukt bryter ned materialer og kan føre til utvikling av hussopp, der den verste er muggsopp. Årsaken er ofte at håndverkeren har slurvet med å beskytte rommet mot fukt. Det kan også oppstå på grunn av uheldig konstruksjon av boligen og som kondens på grunn av stor forskjell på inne- og uteklima. I tillegg til at det er kostbart, kan også fuktskader være svært helsefarlig.

Uansett skade, er fukt noe av den verste skaden man kan få i en bolig. Den eneste løsningen er å fikse det.

Hvor stor er skaden?

Aller først bør man sjekke ut hvor stor fuktskaden er. Ser du misfarging på treverket, eller andre overflater? Svarte prikker? Lukter det rått? Er våtromstapeten bulkete? Røde prikker?

Alle disse tegnene tyder på fukt. Hvis du ser røde prikker, er det muggsopp og du må fjerne alt av materialer soppen har spredd seg til. På misfargning, svarte prikker og bulkete våtromstapet, kan man bruke et måleapparat for å undersøke hvor mye fukt som har trukket inn. Du borrer ett lite hull i veggen for å måle fuktigheten.  Da bør du få fagperson til å gjøre, for å kunne angi alvorlighetsgraden i fuktskaden mest mulig korrekt. Fagpersonen kan også fortelle deg mer om hvor stor skaden er og hva slags jobb som må til for å fjerne fukten.

Kjøpt bolig med fukt?

Har du akkurat kjøpt bolig og oppdager fukt? Dette kan koste deg mye, selv om det er selger som har påført skaden.

For å få dekket skaden mest mulig er det viktig at du har tegnet en boligkjøperforsikring. Krogsveen tilbyr boligkjøperforsikring gjennom Help. Har du tegnet boligkjøperforsikring vil en advokat hjelpe deg gjennom prosessen om du oppdager fukt. Hele 80 prosent av disse sakene pleier å ende med forlik, skriver Viivilla.no.

Hva gjør man?

Er det fukt, må rommet/veggen/gulvet tørkes. Bruk måleapparat for å sjekke når fukten er borte. Deretter må du sørge for at fukten ikke kommer tilbake. Fjerning av sopp, som har satt seg på overflatene av – f.eks. fliser – kan fjernes ved og vaske det bort med en klorinblanding. Hvis soppen har trengt seg inn i materialet må alt av materiell fjernes. Vær oppmerksom på fagpersoner som løser fukt med tørrblåsing. Dette løser ikke alltid problemet.

Forebygge fukt

Det viktigste du må gjøre for å holde fukt borte, er å holde rommet tørt. Sørg for god ventilasjon. Reparer skader fortløpende.

Bad må være bygd etter Byggebransjens våtromsnorm – få dokumentasjon fra håndverker på at dette er oppfylt, det kan ha mye å si for salgsprisen den dagen du skal selge. Bygger du bolig, bør du bruke materialer og konstruksjoner som er lite utsatt for fuktskader. Forsikringer dekker ikke fuktskader der man har brukt ukorrekt arbeid eller uholdbare produkter. Derfor lønner det seg å bruke en fagperson med våtromssertifikat.

Stikkord: