Conpot

Håndverkere plages av støv på arbeidsplassen

PRODUKTTEST: Nå har Bosch tatt grep for å bedre miljøet for en rekke grupper innad i bransjen. Conpot har sammen med Kronebygg AS testet Bosch sin nye tørr- / våtsuger.

Tekniske spesifikasjoner

  • Modell: GAS 35 M AFC
  • Nominell effekt: 1.380 W
  • Beholdervolum (Brutto): 35 liter
  • Maks. undertrykk (turbin): 254 mbar
  • Maks. luftstrøm (turbin): 74 l/sek
  • Støvklasse: M
  • Vekt: 12,4 kg

GAS 35 M AFC skal være tilgjengelige hos forhandlere som fører profesjonelt verktøy, og har en pris på 4 798 kroner eks. moms.

Kronebygg, ved Simen Garberg, har tidligere prøvd ut maskiner og utstyr for Conpot.  De tok også denne gangen på seg oppgaven med å finne ut om en av Bosch nyheter på markedet fungerte som den var lovt å gjøre.  Vi har testet en av de nye tørr/våtsugerne; GAS 35 M AFC. Bosch har i alle år hatt våt-/tørrsugere som fungerer godt, men med den nye serien sertifiserte støvsugere hevder de å ha hevet standarden enda et hakk.

Vi trenger utstyr som fungerer

Simen er ikke gamle karen, men han begynner å få noen års erfaring i håndverksfaget, og han har klare holdninger og meninger til hva slags utstyr de er på jakt etter.

– Når man jobber på byggeplasser, og går i byggestøv av alskens materialer, 7-8 timer hver dag, tar det ikke lang tid før kroppen takker for seg, om man ikke har riktig verneutstyr og gode rutiner for opprydding og støvbegrensning . I vårt yrke trenger vi våt-/tørrsugere tar unna støvet mens vi jobber, i like stor grad som den må fungere til å rydde opp i forskjellige typer materialstøv etter jobben er ferdig.  De må være kompatible med maskinene vi bruker, og de må være lettvinte å manøvrere/flytte med seg, forklarer Simen til Conpot.

Brukervennlig

– Et kjent problem for håndverkere innen byggfaget er slitasjeskader i rygg og nakke. Det kommer vel kanskje ofte av overmot og feil teknikker også, humrer Simen, men det som også spiller inn er hvor «snilt» utstyret vi jobber med er for bevegeligheten og arbeidsstillingen vår.  Jeg merker meg at de siste maskinene vi har hatt fra Bosch har hatt små detaljer som gjør at smidigheten og arbeidsflyten blir bedre, og da også bedre for kroppen.

Slik er det med denne våt-/tørrsugeren også. Den er svært lett å håndtere, og det er mulighet for å feste verktøykassen (Red.anm: en L-BOXX) som veier rundt 15 kilo oppå støvsugeren, slik at man slipper å bære rundt på verktøyet, eller bøye seg unødvendig. Og akkurat denne modellen har automatisk rens hvert 15. sekund også. Det gjør at man kan jobbe jevnt og uten avbrudd, noe som er utrolig befriende, og gjør det veldig mye mer effektivt å fullføre jobben sin.

Arbeidsradiusen er også god. Ledningen er på 7,5 meter, og slangen er lang og lett å bevege rundt.   Støvsugeren suger bra, og selv om den er utstyrt med en kraftig sugeturbin så støyer den ikke mer enn normalt.

Simen fester sugeslangen til bordsagen han bruker, og kutter både litt plank, bjelkestykker, listverk og noe spon. Støvsugeren tar unna støvet og gjør det lett for Simon å fortsette.  – Det er faktisk lettere å vise deg fordelene med en god støvsuger ved å ta den bort, sier Simon, og kobler slangen fra sagen.

– Nå skal vi kutte og sage samme mengde materialer som vi gjorde i sted.  Det tar bare sekunder før sagestøv legger seg på alle flater i nærheten, men det som er mest skremmende er kanskje hvor kort tid det tar før luften er tett, og man kjenner at det er ubehagelig å puste, forklarer Simen.

– En hver proff-støvsuger skal selvsagt fungere på akkurat dette problemet. De fleste suger greit nok og mange er kompatible med forskjellige typer maskiner.  Men når vi nå har bestemt oss for å beholde akkurat denne sugeren så er det på bakgrunn av disse sakene: Den han stor sugekraft, stor arbeidsradius, den har automatisk filterrens, og man kan ha verktøyboksen festet på den mens man jobber. Tilsammen utgjør dette en merkbar forskjell når det kommer til smidighet og effektivitet i arbeidet, sier Simen avslutningsvis.

 Avslutningsvis

Conpot takker Kronebygg for hjelpen og har noen tilføyninger på tampen.

De nye våt-/tørrsugerne fra Bosch har forskjellige støv-klassifiseringsnivåer, som er satt etter internasjonal standard. Støvsugere i M-klassen, som er den som ble prøvd ut her, kan ta det meste. Både støv fra mykt tre som furu og gran, og også hardere støv som bøk, eik, ask eller betongstøv som inneholder kvarts.

Våt-/tørrsugerne kommer med dette som standardutstyr: Slange, verktøysadapter, foldefilter samt støvsugerør, fugdyse, munnstykke, grovpartikkeldyse og egnede engangsstøvposer. Annet utstyr kan kjøpes separat.

Stikkord: