Conpot

Miljøsertifiserer all trelast

Som et av de første byggevareselskapene i Norge satser Optimera på at all trelast og plateprodukter rettet mot proffkunder over hele landet skal være sertifisert. Først ut er logistikklagrene i Oslo og Trondheim.

I Norge er vi storforbrukere av tre som byggemateriale. Men, bruk av tre er ikke uproblematisk. Uetisk skogdrift fører til avskoging, utrydding av tresorter blant annet i regnskog og negative konsekvenser for dyreliv og lokalbefolkning.

– Vi vil gjøre det enkelt å bygge bærekraftig. Proffkundene skal kunne plukke fritt fra hyllene våre og være trygge på at de kan ha ren samvittighet og følge krav fra sine oppdragsgivere, sier Pål Erichsen som er kategorisjef for trelast og plater i Optimera.

BREEAM-NOR, en norsk tilpasning av BREEAM, er et helhetlig system for miljøklassifisering av eksisterende bygg og nybygg. Det er frivillig å følge ordningen, men både byggebransjen selv og byggherrer krever stadig oftere dokumenterbare, miljøvennlige byggematerialer.

De som vet hva de skal se etter, kan i dag finne en del bærekraftige produkter i mange byggevarehus. Produktene er merket FSC eller PEFC. Utfordringen er at du kanskje trenger trelast eller plateprodukter fra nabohylla – men at disse ikke er miljømerket.

– Alternativet blir da ofte å sende spesialbestilling eller oppsøke andre byggevarehus. Slik kan det ikke være. Det blir for tidkrevende, sier Erichsen.

Miljøvennlig trelast og plater er langt fra noe nytt fra Optimera. Selskapet har lenge hatt et bredt tilbud av PEFC- og FSC-sertifiserte produkter, og følger i mange tilfeller et enda strengere, internt innkjøpsregelverk. Optimera ønsker at proffkundene skal kunne ta det som en selvfølge at all trelasten de kjøper er bærekraftig, både når det gjelder natur og kultur, samt sosialt og økonomisk i forhold til lokalbefolkningen.

Sertifiseringsorganet FC Global Service har vært på besøk og godkjent logistikklagrene i Oslo og Trondheim som 70 prosent PEFC Certified og PSC Mix 70 prosent. Dette innebærer at 70 prosent eller mer er sertifisert, noe som er i henhold til BREEAM-NOR-kravene fra Norwegian Green Building Council. Når andelen ikke er 100 prosent, skyldes dette at særlig utenlandske leverandører ikke sertifiserer produktene sine – uten at det nødvendigvis betyr at produktene ikke er bærekraftige.

– Vi sertifiserer ikke hele virksomheten samtidig av den enkle grunn at vi sliter med å skaffe nok sertifisert råstoff. Men, dette jobber vi aktivt med overfor leverandørene, forteller Erichsen.

I tillegg til logistikklagrene i Oslo og Trondheim, skal Bergen og Sandnes sertifiseres i 2013 og øvrige logistikklagre i løpet av 2014.

Stikkord: