Conpot

Slik forlenger du badets levetid

Norske boliger fikk vannskader for til sammen to milliarder kroner i løpet av fjoråret. Tallene fra Finans Norge viser at hele 54 000 vannskader ble meldt inn til forsikringsselskapene.

Det er ikke bare flom og frost som forårsaker vannskader i norske hjem. Antallet vannskader som rapporteres til forsikringsselskapene øker kraftig, og dårlig håndverk og slurvete vedlikehold er noen av årsakene til utviklingen.

Rens sluket

– Ofte handler en vannlekkasje om dårlig vedlikehold. Når du pusser opp, er det lurt sjekke om det er behov for å oppgradere rør i veggene. I tillegg bør en tømme og rense sluk regelmessig, slik at alt fungerer som det skal, sier informasjonssjef i IF forsikring, Jon Berge.

Skikkelig renhold er essensielt for godt vedlikehold. – Sluket må renses jevnlig, hvis ikke fylles det opp med hår og smuss .Når sluket står i lange perioder uten vanntilførsel for eksempel i ferier, kan smuss og fett stivne og lage tette sluk, sier rørlegger og talsperson for forbrukernettstedet Skikkeligrørlegger.no, Carsten Skottner Engh.

Dropp grønnsåpen

Et bad som er vedlikeholdt på riktig måte kan vare i minst 20 år, og gjerne lenger. Men det er blant annet viktig med godt renhold. – Badet må holdes rent, hvis ikke får du soppvekst. Særlig i dusjsonen kan soppen komme fort. Det er smart å vaske med spesialmidler tilpasset baderommet, sier Skottner Engh.

Vaskemidler som er laget for baderommet er ikke alkaliske, det vil si at det ikke er fettstoffer i dem. Fettstoffene gjør at soppen har gode vekstforhold.

– Hvis du for eksempel vasker med grønnsåpe, risikerer du lettere å få sopp, fordi grønnsåpen har mye fettstoffer i seg, sier rørleggeren.

Avanserte løsninger bør utføres av fagfolk

Nordmenn får stadig mer avanserte opplegg til vann, både hjemme og på hytta.

– En del lekkasjer oppstår fordi arbeidet er utført feil. Derfor er det viktig at arbeidet utføres av flinke og godkjente fagfolk. Det er også verdt å notere seg at skader som har oppstått over tid, som konsekvens av dårlig vedlikehold, ikke dekkes av forsikringen, sier Berge i IF forsikring.

Uavhengig av om du er blant dem som synder med vedlikehold eller ei, det er én ting du skal huske på før du tar høstferie: Skru av hovedstoppekranen.

– De fleste lekkasjer skjer mens man er bortreist, og da får lekkasjen gjerne god tid til å spre seg og trenge inn i vegger, gulv og etasjeskiller i tillegg til å ødelegge møbler og annet inventar, sier Carsten Skottner Engh i Skikkeligrørlegger.no.

Stikkord: