Et tak varer ikke evig, og de fleste må gjøre noe når taket kommer i 30-40-års alder. Når taksteinene får sprekker og skader, kan vann trenge gjennom og inn i boligen. Mose gjør også takstein mer mottakelig for gjennomtrengning av fukt.

– Hvis ikke lektene under taksteinen er skadet, er det ikke nødvendig å bytte taket. Det er svært sjelden at steinen er så slitt at den er helt ødelagt, sier daglig leder Ronny Enger i Vestfold Takfornying.

Takfornying er en ny trend i Norge og koster en femtedel av prisen for et nytt tak. Etter at garantien økte til ti år, har det tatt helt av i Vestfold.

– Vi har fått en eksplosiv vekst av oppdrag, der både store boligbyggelag og eiere av privatboliger har fornyet taket. Neste år utvides aktiviteten og vi kurser nå firmaer mange steder i landet, sier Enger.

Operasjonen sparer ikke bare lommebøkene til huseiere, men også miljøet. Et takskifte betyr store mengder avfall.

Må være rent

70 prosent av jobben er rengjøring, ifølge Vestfold Takfornying.

– Alt gjøres grundig rent, og noen ganger er steinen så bra at det holder med impregnering. Behandlingen binder steinen sammen og gjør den vannavvisende, sier Enger.

Men er steinen blitt skikkelig slitt, må den også sprøytemales.

– Vi bruker en forsterket utgave murmaling av type Drywood. Vi sprøytemaler med oppvarmet maling. Når malingen er oppvarmet, kan vi male uten å søle, selv når det blåser litt.

Malingen, som finnes i forskjellige farger og glansgrader, vil gi beskyttelse i 10-15 år, lover produsenten.

Ser nytt ut

Snekker Otto Robsahm i TV-programmet Sinnasnekker’n bruker selskapet til takfornying i flere av sine programmer denne høsten.

– De gjør en fantastisk jobb med strålende resultat hver gang, sier Otto Robsahm.

Flere borettslag, blant annet i OBOS, har også foretatt en takfornying i stedet for å bytte takstein.

– Husrekkene som er behandlet ser ut som de har fått nytt tak, og det til en brøkdel av prisen. Det gjør at borettslaget fremstår som innbydende for både beboere og eventuelle kjøpere av leiligheter, sier Terje Haugan, leder av Trudvanglia borettslag i Tønsberg.

Leave a comment